Londoni elemzők: a Moody's pozitívra javíthatja a magyar adósosztályzat kilátását

Londoni pénzügyi elemzők szerint a héten várhatóan felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a jelenlegi stabilról a magyar államadós-osztályzat kilátását a Moody's Investors Service.

Londoni elemzők: a Moody's pozitívra javíthatja a magyar adósosztályzat kilátását

A nemzetközi hitelminősítő 2015-re szóló menetrendjében július 10-ére, péntekre tűzte ki a szuverén magyar adósosztályzat idei második elbírálását.
    

A Moody's az idei első, márciusi felülvizsgálati időpontban nem jelentett be módosítást, de az eggyel korábbi felülvizsgálat után, tavaly novemberben stabilra javította az addigi negatívról a "Ba1" szintű magyar államadós-osztályzat kilátását.
    

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai felzárkózó piacokra szóló heti előrejelzésükben közölték: várakozásuk szerint a Moody's a pénteki újabb felülvizsgálaton pozitívra javítja a magyar osztályzati kilátást.
    

A ház szerint arra is van valamelyes esély, hogy a Moody's egy fokozattal emeli a magyar adósbesorolást, ami azt jelentené, hogy Magyarország ennél a hitelminősítőnél visszakerülne a befektetési ajánlású kategóriába.
   

A JP Morgan londoni elemzői alapesetben ugyanakkor azzal számolnak, hogy a Moody's ezzel inkább megvárja a magyar adósbesorolás következő, november 6-án esedékes időpontját, és akkor sorolja át a magyar szuverén osztályzatot a befektetői sávba.
    

A JP Morgan elemzői szerint az általuk várt pozitív hitelminősítői lépéseket az indokolja, hogy a közadósság-ráta és a külső adósságráta csökkenésével enyhült a magyar gazdaság külső sebezhetősége, emellett a bankadó csökkentése, amire a kormány ígéretet tett, várhatóan jót tesz a magánszektorbeli beruházásoknak és a gazdasági növekedésnek is.
    

Más nagy londoni házak is valószínűsítik, hogy a hitelminősítők a közeljövőben kedvező intézkedéseket hoznak Magyarország esetében.
   

 A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői legutóbbi helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar gazdaság növekedési és külső fizetési mérőszámainak javulása, valamint a bankrendszer szintén javuló kilátásai nyomán Magyarország közelebb került a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriához.
    

A ház várakozása szerint a Moody's valószínűleg jövőre emeli vissza a befektetésre ajánlott sávba a magyar szuverén adósosztályzatot. A Morgan Stanley londoni elemzői is lehetségesnek nevezték ugyanakkor, hogy a magyar besorolás kilátását a Moody's már a pénteken esedékes felülvizsgálaton pozitívra javíthatja a jelenlegi stabilról.
    

A nemzetközi hitelminősítők az idén is végrehajtottak már több pozitív lépést Magyarország esetében.
    

A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.
    

A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Standard & Poor's hosszú távú magyar államadós-minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.
    

A Standard & Poor's március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.
    

A márciusi felminősítés előtt az S&P tartotta érvényben a leggyengébb besorolást Magyarországra: a hosszú lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél addig "BB" volt, két fokozattal gyengébb a befektetési ajánlású sáv alapszintjénél, és eggyel alacsonyabb a Moody's és a Fitch Ratings szuverén magyar besorolásánál.
   

 A Standard & Poor's márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Megerősítette a Nemzetközi Beruházási Bank minősítését a Fitch Ratings

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet megerősítette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) hosszú távú A mínusz minősítését, stabil kilátásokkal - tájékoztatta a pénzintézet közleményében csütörtökön az MTI-t.
2021. 08. 20. 20:00
Megosztás:

Megerősítette Magyarország adósbesorolását a Standard&Poor's

A három nagy hitelminősítő közül a Standard&Poor's (S&P) felülvizsgálta eddigi besorolását, és megerősítette a BBB besorolást, valamint a stabilnak minősített kilátást: a Fitch-hez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját - közölte a Pénzügyminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 15. 02:00
Megosztás:

A Standard&Poor's is megerősítette Magyarország adósbesorolását

A három nagy hitelminősítő közül a Standard&Poor's (S&P) felülvizsgálta eddigi besorolását, és megerősítette a BBB besorolást, valamint a stabilnak minősített kilátást: a Fitch-hez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját - közölte a Pénzügyminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 14. 21:00
Megosztás:

A Fitch Ratings megerősítette Magyarország stabil kilátását

A Fitch Ratings nemzetzközi hitelminősítő megerősítette legfrissebb felülvizsgálatában Magyarország államadós-besorolását: továbbra is stabil kilátású BBB osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósság-kötelezettségeket - írta szombaton kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium.
2021. 07. 31. 14:00
Megosztás:

Megerősítette az amerikai adósbesorolást a Fitch Ratings

Megerősítette a leminősítés lehetőségére utaló, egy éve érvényes negatív kilátás fenntartásával az Egyesült Államok lehetséges legjobb, AAA államadós-besorolását szerdán a Fitch Ratings.
2021. 07. 14. 22:30
Megosztás:

Az MNB felfüggesztette a Cetelem Bank fogyasztóbarát személyi kölcsön minősítését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felfüggesztette a Magyar Cetelem Bank Zrt. személyi kölcsönének fogyasztóbarát minősítését, a bank ugyanis megsértette a Minősített fogyasztóbarát személyi hitel pályázati kiírás vonatkozó pontjait azzal, hogy július 1-jétől nem biztosította a teljeskörű online hitelfelvétel lehetőségét - jelentette be csütörtökön a felügyeletet ellátó jegybank.
2021. 07. 01. 16:00
Megosztás:

Stabilra javította az OTP orosz leánybankjának osztályzati kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról az OTP Bank oroszországi leánybankjának osztályzati kilátását hétfőn a Fitch Ratings.
2021. 06. 29. 11:00
Megosztás:

Ezt a besorolást kapta az MVM a Fitch Ratings-től

A magyar államadósságra érvényben tartott osztályzattal azonos, BBB induló besorolással látta el kedden az MVM hosszú távú deviza- és forintkötelezettségeit a Fitch Ratings.
2021. 06. 22. 22:00
Megosztás:

Stabilra javította a brit adósosztályzat kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Nagy-Britannia AA mínusz szintű államadós-osztályzatának kilátását a Fitch Ratings.
2021. 06. 19. 16:00
Megosztás:

A Fitch Ratings szerint költségvetési kiigazításokra lesz szükség az adósság csökkentéséhez

Várhatóan rendkívüli ütemben emelkednek még jövőre is a globális államadósság-ráták a koronavírus-járvány gazdasági kárainak enyhítését célzó költségvetési kiadások miatt, és ebben a környezetben kockázatos lenne arra számítani, hogy az alacsony kamatok hosszú távon fennmaradnak, költségvetési kiigazítások nélkül is elviselhetővé téve a magas adósságterheket - áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett globális adósságdinamikai áttekintésében.
2021. 05. 24. 13:00
Megosztás:

Közép- és Kelet-Európa adósosztályzatai átvészelték a járvány-sokkot

Adósosztályzati szempontból viszonylag jól átvészelték a koronavírus-járvány okozta sokkot Közép- és Kelet-Európa, valamint az egykori szovjet térség gazdaságai, de az osztályzati kilátásokat megterhelték a térség köz- és külső finanszírozási mutatóira gyakorolt járványhatások - áll a Fitch Ratings szerda este Londonban ismertetett térségi helyzetértékelésében.
2021. 05. 06. 08:00
Megosztás:

Stabilizálódik a globális pénzügyi szektor

Megkezdődött a globális pénzügyi szektor osztályzati kilátásainak stabilizálódása - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott negyedéves szektorelemzésében.
2021. 04. 30. 00:05
Megosztás:

Gyorsítják Közép-Európa növekedését az EU-folyósítások

Az új költségvetési időszakban a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kapják az Európai Unió kohéziós folyósításainak csaknem a felét, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó támogatásokkal együtt ezek a finanszírozások a következő hét évben érezhetően gyorsítják majd a térség gazdasági növekedését - áll a Moody's Investors Service kedden Londonban bemutatott átfogó szektorelemzésében.
2021. 04. 21. 08:00
Megosztás:

A Standard and Poor's negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait

A Standard and Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását.
2021. 04. 17. 17:00
Megosztás:

A Moody's stabilra javította a magyar bankrendszer kilátását

Stabilra javította az eddigi negatívról több európai, köztük a magyar bankrendszer kilátását csütörtökön a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, azzal a várakozásával indokolva a döntést, hogy az érintett országokban megkezdődik a kilábalás a koronavírus-válságból, és ez a gazdasági kondíciók erősödését eredményezi.
2021. 04. 02. 08:30
Megosztás:

Szigorodnak a kínai hitelminősítési szabályok

A függetlenség növelése és a minőség javulása érdekében a PBOC szigorúbban fogja felülvizsgálni a helyi hitelminősítők működését.
2021. 03. 29. 16:00
Megosztás:

Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a Baa3 szintű osztályzatra, sem a besorolás tavaly szeptember óta érvényes pozitív kilátására.
2021. 03. 27. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel nyitottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon. Az árfolyamok elsősorban a technológiai részvények körében emelkedtek.
2021. 03. 22. 15:30
Megosztás:

Javul a helyzet Csehországban, de a kórházak leterheltek

Csehországban a hét végén is alacsonyabb volt a napi új igazolt fertőzések száma az egy héttel ezelőttihez képest, ez a fertőzés terjedésének lassulását mutatja.
2021. 03. 22. 09:30
Megosztás:

Újabb oltásrekord Nagy-Britanniában

A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján csaknem 850 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord.
2021. 03. 22. 03:00
Megosztás: