Tartható a 2,4%-os GDP-arányos hiány Magyarországon

Az államháztartás első félévének teljesítményét mutató adatokban nincs semmiféle meglepetés az előzetes adatokhoz képest - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatorna délutáni hírfolyamában.

Tállai András közölte: ez azt jelenti, hogy a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt év végére tudja teljesíteni a tárca. A hiány mértéke 823 milliárd forint, ami az éves hiány 92 százalékát teszi ki. Ez megegyezik a tavalyi mértékkel. A költségvetés jellemzője, hogy az első félévben mindig nagyobb a kiadás, mint a bevétel; a jelentősebb bevételek az év második felében érkeznek meg, és a költségvetés így éri utol a tervezett hiányt - emlékeztetett.
    

A költségvetés bevételei a tervezetthez és az elmúlt évi adatokhoz képest is jobban alakulnak - mondta az államtitkár. Hozzátette: az adóbevételek a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően magasabbak, igaz ez például az általános forgalmi adót (áfa), valamint a jövedéki adót tekintve is; ezeknél az adónemeknél 6-7 százalékos a túlteljesítés. De a bérek után fizetendő szociális adónál szintén többletbevétel - több mint 100 milliárd forint - volt elkönyvelhető.
    

Érdekessége az első féléves államháztartási adatnak - hívta fel a figyelmet Tállai András -, hogy az uniós források kifizetése a tervezetthez képest előrébb tart; a múlt évhez viszonyítva fél év alatt több mint 200 milliárd forinttal több uniós támogatást előlegezett meg a magyar állam. A bevételi oldalon ugyanakkor mintegy 150 milliárd forintos elmaradás tapasztalható. Ennek az eredménye, hogy hiába magasabbak az adóbevételek a tervezetthez képest, mégis az államháztartás hiánya a tervezetthez viszonyítottan alakul, de év végére ez kiegyenlítődik, mert befolynak a költségvetésbe az uniós bevételek, a kiadások kifizetése pedig megszűnik - mondta az államtitkár.
    

Leszögezte: a magyar költségvetés stabil lábakon áll, a bevételek megalapozottak, a kiadások pedig a terv szerinti ütemezésben haladnak. Így a 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt - ami nem éri el a 900 milliárd forintot -   teljesíteni tudja a költségvetés. Sem a finanszírozóknak, sem a hitelezőknek, sem a befektetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy a magyar költségvetést az idei második félévben át kell szabni, vagy megszorító intézkedéseket kell hozni, vagyis a tervek szerint alakul minden.
   

Remény van arra, hogy a tervezetthez képest még kedvezőbb lesz az államháztartás hiánya. De a végleges összegzéssel meg kell várni a második félév gazdasági eredményeit, a költségvetés bevételeit - mondta az NGM parlamenti államtitkára. (MTI)

Új trend a balatoni ingatlanpiacon

Bár a Velencei-tó egyre népszerűbb, nyaralóvásárláskor még mindig a Balaton a sztár Magyarországon. Újdonság ugyanakkor, hogy az üdülőházakon kívül egyre többen keresik az erdőterületeken lévő rönkházakat kikapcsolódási célból is. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa elárulta, sok élsportoló havi több ezer eurót sem sajnál egy jó állapotban lévő balatoni ingatlan bérleti díjára.
2019. 06. 21. 18:00
Megosztás:

Banki elszámolás - OTP: augusztus 15-én kezdődhetnek a jóváírások

Augusztus 15-én kezdődhetnek a jóváírások az OTP Banknál a forinthiteles ügyfelekkel való elszámolás keretében - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.
2015. 08. 15. 15:00
Megosztás:

Takarítson meg rendszeresen!

A gazdasági válság, a növekvő pénzügyi terhek és létbizonytalanság közepette egyre fontosabbá válik a tartalékképzés: legyen szó nyugdíjkérdésről, családalapításról vagy bármilyen váratlan eseményről.
2013. 05. 05. 18:55
Megosztás:

Aranyszámla vagy aranytömb?

Nagyobb összeggel rendelkezik, amit azonnali aranyvásárlásra fordítana? Vagy rendszeres, kisösszegű megtakarításokkal képezne aranytartalékot? Válassza az Önhöz illő aranymegoldást!
2013. 05. 05. 09:23
Megosztás: