Negatívra rontotta Horvátország adósosztályzatának kilátását a Fitch

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Horvátország egyébként sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatainak kilátását pénteken a Fitch Ratings, a romló államháztartási és államadósság-dinamikával indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentett lépése a devizában, illetve hazai valutában kibocsátott hosszú futamidejű horvát szuverén adósságállomány "BB/BB plusz" szintű osztályzataira vonatkozik. E besorolásokat a Fitch megerősítette. A cég az osztályzati kilátás rontásához fűzött indoklásában kiemelte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért horvát államháztartási hiány tavaly elérte az 5,7 százalékot, 0,3 százalékponttal meghaladva az egy évvel korábbi deficitet, és 1,3 százalékponttal a kormány konvergencia-programjában szereplő célt.

 

A költségvetési elcsúszás zöme a vártnál egyaránt alacsonyabb infláció és GDP-növekedés okozta bevételi kiesések következménye. A horvát kormány 5 százalékos hiányt vár 2015-re, de a Fitch Ratings ennél is magasabb, 5,5 százalékos GDP-arányos idei államháztartási deficitet valószínűsít. Ráadásul ez rontott előrejelzés, a cég eredeti prognózisában ugyanis 4,5 százalékos idei hiány szerepelt.

 

A horvát kormány konvergencia-programja 2017-re 2,7 százalékos államháztartási hiánycélt tűzött ki, ám a Fitch londoni elemzői szerint ennek teljesítési esélyét is komoly kockázatok terhelik, egyebek mellett a 2016 elején esedékes parlamenti választások miatt, amelyek valószínűleg az új kormány megalakulásáig hátráltatják a konszolidációs erőfeszítéseket. Horvátország bruttó államadósság-rátája 2014 végén elérte a 85 százalékot, amely a második legmagasabb a Fitch Ratings által a "BB" kategóriába sorolt szuverén adósok listáján - hangsúlyozza elemzésében a hitelminősítő.

 

A cég kiemeli, hogy ez az adósságráta 2008 végén még csak 39 százalék volt. A Fitch várakozása az, hogy a horvát bruttó államadósság-ráta az idén a GDP-érték 90 százalékáig emelkedik tovább, és 2017-ben 94,4 százalékon tetőzik. A finanszírozási kondíciók továbbra is kedvezők, ám a költségvetés magas, hozzávetőleg 20 százalékos GDP-arányos finanszírozási igénye kockázatokat jelent a közadósság-fenntarthatóságra a finanszírozási költségek váratlan emelkedése esetén - áll a Fitch elemzésében. A hitelminősítő hangsúlyozza azt is, hogy a horvát gazdaság teljesítménye hatévi recesszió után jelentősen elmarad a hasonló besorolású szuverén adósokétól.

 

A Fitch számításai szerint a horvát GDP-érték éves átlagban 1,1 százalékkal csökkent az elmúlt ötéves időszakban, miközben a cég által a "BB" adósosztályzati sávba sorolt gazdaságok éves növekedési átlaga ugyanezen idő alatt 3,9 százalék volt. A Fitch Ratings előrejelzése szerint mindazonáltal a horvát gazdaság az idén - elsősorban a nettó exporttól hajtva, valamint az alacsony energiahordozó-árak és az euróövezeti élénkülés miatt - már kilábal a recesszióból, és 0,5 százalékkal növekszik. A cég 2016-ra 1 százalékos növekedést vár Horvátországban.  (MTI)

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: