Hírek > Felemás helyzet az új lakások piacán >

Felemás helyzet az új lakások piacán

2015.11.04 13:05
Felemás helyzetről tanúskodnak a legfrissebb hivatalos lakáspiaci statisztikák. Az év első kilenc hónapjában - a Központi Statisztikai Hivatal szerdán megjelent adatai alapján 4657 lakás épült, ami 9,5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor a lakásépítési engedélyek száma 24 százalékkal 8616 darabra nőtt.

Idén január és szeptember vége között összesen 4657 lakás épült az országban, ami 9,5 százalékos csökkenésnek felel meg az előző év hasonló időszakához képest. Budapesten 21 százalékkal 1162-re csökkent az épített lakások száma, ugyanakkor a megyei jogú városokban 15 százalékkal 1242 darabra emelkedett. Az előző év azonos időszakához képest jelentősen, 15 százalékkal csökkent a saját használatra épült lakások száma 2968-ról 2532-re. Ezzel szemben értékesítési céllal csupán 29-cel kevesebb lakás épült, ami 2011 megépített lakást jelent. Ez a másfél százalékos csökkenés azt jelzi, hogy az lakásberuházások száma lényegében stagnál.
 
Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint a mostani és a korábban megjelent statisztikákból is az látszik, hogy a lakáspiacon nincs elég új lakás, pedig fokozódó igény lenne rá. Hozzátette: “Felemás a helyzet a piacon, amit az is mutat, hogy miközben Budapesten csökkent a megépült lakások száma, addig a megyei jogú városokban emelkedett.” A lakásépítési engedélyek száma viszont kedvezően alakul. A hivatalos adatok szerint ugyanis 8616 lakás építésére adtak ki engedélyt a hatóságok az év első kilenc hónapjában, ami 24 százalékos növekedésnek felel meg éves összevetésben. Budapesten látványos az emelkedés: 2014 első kilenc hónapjában 1854 lakásépítési engedélyt adtak ki, így 73 százalékkal nőtt a számuk az előző év azonos időszakához képest. Szintén növekedés látható a megyei jogú városokban, ahol 10 százalékkal 2171-re nőtt a lakásépítési engedélyek száma. Lakáspiaci szempontból szintén optimizmusra adhat okot, hogy a kiadott új építési engedélyek alapján 26 százalékkal több lakóépület építését tervezik a beruházók,  ezzel szemben a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 14 százalékkal csökkent. 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az ingatlan.com szakembere szerint a következő időszakban részben a lakáscélú állami támogatásoknak, ezen belül az új lakásokra is igényelhető 0,5-3,25 millió forint összegű családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK), az új lakások iránti fokozódó igény miatt növekedhet az új lakások piaca, amely az elmúlt években jelentős visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. “Ugyanakkor a válság előtti, a szakma által egészségesnek tartott szinttől, az évi 40 ezer új lakástól még egyelőre messze van a piac. A lakásépítések elmaradása miatt az új lakások potenciális vásárlóinak továbbra is a használt lakások közül kell válogatnia. Ez pedig továbbra is árfelhajtó tényező lehet a használt lakások piacán.” - fogalmazott Balogh László.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák