Várhatóan tovább lazítja monetáris politikáját ez EKB

A gazdasági tevékenység lanyhulása és a fenyegető defláció miatt az elemzők túlnyomó többsége szerint további hitelkönnyítő intézkedéseket jelent be jövő heti ülése után az Európai Központi Bank (EKB). A pénzintézet vezetése azonban megosztott, német részről egyre élesebben bírálják Mario Draghi elnök politikáját.

A Reuters által megkérdezett 50 elemző 80 százalékos esélyt adott annak, hogy az EKB jövő csütörtökön tovább lazítja a monetáris politikáját. A bank hónapok óta lebegteti a hitelkönnyítés lehetőségét, és Mario Draghi legutóbbi nyilatkozatai után komoly hitelességvesztés nélkül nem visszakozhat.

 

"Az EKB nem kockáztathatja meg, hogy miután felcsigázta a várakozásokat, csalódást okoz a piacoknak" - mondta a BNP Paribas elemzője, hozzátéve, hogy a monetáris könnyítés jóformán biztosra vehető, legfeljebb a formája kérdéses. Draghi egy múlt heti bankárkonferencián hangsúlyozta, hogy "az EKB kész bevetni stimuláló eszközeinek teljes tárházát az infláció felszítása érdekében", és utalt rá, hogy az EKB igazgató tanácsa már december 3-i ülésén dönthet.

 

Az eszközök közt kiemelte az EKB negatív betéti kamatait, és azt, hogy az eszközvásárlási program "erős és rugalmas" eszköz az EKB kezében, amelynek méretét, összetételét, időtartamát "expanzívabb fokozatra" lehet beállítani, és a körülményeknek megfelelően alakítani.

 

Az EKB kész minden mandátumával összeférő eszközt bevetni, ha úgy látja, hogy középtávú árstabilitási célja veszélybe kerül, és mindent meg fog tenni, hogy az infláció a lehető leggyorsabban emelkedésnek induljon - hangsúlyozta Draghi. Elemzők valószínűnek tartják, hogy az EKB a jelenlegi 0,2 százalékról 0,3 százalékra emeli az egynapos jegybanki betétek után felszámított büntetőkamatot, és kiterjeszti és/vagy meghosszabbítja eszközvásárlási, más néven mennyiségi könnyítési programját.

 

A büntetőkamat kapcsán a Reuters úgy értesült, hogy az EKB-ban szóba került kétcsatornás rendszer bevezetése, vagyis azokat a bankokat, amelyek nagy összegeket parkoltatnak a jegybankban, magasabb büntetőkamattal sújtanák. Ez főleg a német és a francia bankoknak kerülne sokba. A március óta folyó, az eredeti tervek szerint 2016 szeptemberéig tartó program keretében az EKB havi 60 milliárd euró értékben vásárol eszközöket, túlnyomó részt államkötvényt.

 

A szakértők lehetségesnek tartják, hogy az összeget 75 milliárd euróra növelik, a program futamidejét pedig meghosszabbítják. Draghi politikáját főként Németországból bírálják, a német központi bank, a Bundesbank elnöke a múlt héten ismét megtámadta az EKB elnökét. "Hiba lenne még jobban kinyitni a pénzcsapot, minél tovább folyik az extrém laza monetáris politika, annál kevésbé hat, és annál több kockázatos mellékhatása lesz" - hangsúlyozta Jens Weidmann.

 

Ismét kiemelte: "nem szabad semmibe venni annak a veszélyét, hogy a kormányok hozzászoknak az alacsony kamatokhoz, és nem hajtják végre a szükséges reformokat". Weidmann, aki az EKB kormányzó tanácsának is tagja, kifejtette: még idő kell ahhoz, hogy a már meghozott intézkedések teljesen kifejtsék hatásukat.

 

A túlzottan alacsony, éves szinten 0,1 százalékos euróövezeti inflációval kapcsolatban azt mondta, hogy azt elsősorban az olajár csökkenése magyarázza, és inkább a konjunktúra motorja, mintsem a "defláció előőrse". Abban nagyjából egyetértés van az elemzők között, hogy az EKB valamit lépni fog, ha nem is nagyot. Az európai hitelkönnyítés decemberben találkozik az amerikai kamatemeléssel. A piacok már be is árazták ezt, az euró október óta több mint 6 százalékkal gyengült a dollárral szemben.  (MTI)

Hamarosan véget érhet a bankokra vonatkozó osztaléktilalom

Az EKB spanyol származású alelnöke szerint hamarosan feloldhatják az eurózónás bankokra vonatkozó osztalékfizetési tilalmat.
2021. 06. 24. 13:30
Megosztás:

Nem változtatott az irányadó kamaton az EKB

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén, a piaci várakozásoknak megfelelően.
2018. 04. 26. 16:00
Megosztás:

A forint és a dollár is intenzíven gyengült a múlt héten

A múlt hét második felében irányt váltott az EUR/USD és az euró intenzíven erősödni kezdett.
2017. 03. 13. 11:30
Megosztás:

Nem lazítanak tovább az euróövezeti monetáris politikán

Nem tartja szükségesnek az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának további lazítását a német Bundesbank elnöke, aki szerint most már a meghozott intézkedések hatását kellene kivárni.
2016. 06. 13. 17:00
Megosztás:

Az EKB nem változtatott az irányadó kamaton

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén.
2016. 06. 02. 14:20
Megosztás:

Ausztria feltehetőleg nem teljesíti az idei uniós hiánycélt az osztrák költségvetési tanács szerint

Ausztria feltehetőleg nem teljesíti az idei uniós hiánycélt, még akkor sem, ha a migránsválság miatti többletkiadás rendkívüli pénzügyi ráfordításként jelenik meg - figyelmeztetett a független osztrák költségvetési tanács pénteken.
2016. 05. 27. 15:00
Megosztás:

EKB: folytatódik a gazdasági növekedés az euróövezetben

Az erőteljes lakossági keresletnek és a növekedésnek indult vállalati beruházásoknak köszönhetően a belső fogyasztást és a hitelezést ösztönző monetáris politikai intézkedések támogatásával folytatódik a gazdasági fellendülés az euróövezetben - írja az Európai Központi Bank (EKB) honlapján csütörtökön közzétett havi gazdasági jelentés.
2016. 05. 05. 13:40
Megosztás:

Az EKB továbbra is figyelemmel kíséri az MNB finanszírozási tevékenységét

Az Európai Központi Bank (EKB) továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tevékenységét a monetáris finanszírozás tilalmáról szóló uniós rendelkezések betartásának biztosítása érdekében - írta csütörtökön kiadott éves jelentésében a frankfurti pénzintézet.
2016. 04. 07. 11:00
Megosztás:

Még mindig mínuszban az infláció

Az éves inflációs érték 0%-alatt maradt márciusban. Az EKB törekvései még mindig nem elegendően emelik a mutatót és nincs javulás, 0.1%-kal csökkentek a fogyasztói árak az EU-ban, ebben a hónapban.
2016. 03. 31. 13:00
Megosztás:

Alig volt az érdeklődés az EKB nulla százalékos kamatozású hitele iránt

Az Európai Központi Bank (EKB) mindössze 7,3 milliárd eurónyi olcsó hitelt osztott szét 19 európai kereskedelmi bank között a hosszú távú refinanszírozási program (TLTRO) hetedik részeként csütörtökön. A 2018 szeptemberében lejáró hitelek kamatát nulla százalékon rögzítették.
2016. 03. 24. 15:20
Megosztás:

A BNP az EURUSD szabadesésének végét híreszteli

Szignifikáns lazító intézkedéseket vezetett be az Európai Központi Bank csütörtökön. 10 bázisponttal csökkentette a betéti kamatrátáját, a refinanszírozási rátát 5-tel, megnövelte az eszközbeszerzések sebességét és keretösszegét, a vállalati adósságokra is kiterjesztette a vásárlásokat és további hosszú távú repó-műveleteket jelentett be.
2016. 03. 11. 14:40
Megosztás:

Az EKB lépései új finanszírozási lehetőségeket teremthetnek

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén meghozott intézkedések, különösen a negatív betéti kamat további csökkentése újabb finanszírozási lehetőségeket teremtenek, a gazdaság élénkítését szolgálják - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója az EKB kamatdöntésével kapcsolatban pénteken az M1 aktuális csatornán.
2016. 03. 11. 11:20
Megosztás:

A Goldman az EKB-döntés előtt

Igen, mondhatni megalázó vereséget szenvedett a Goldman Sachs a decemberi EKB-ülés előtti véleményével, hiszen az akkori meglátásaik szinte teljességgel megegyeztek a jelenlegiekkel.
2016. 03. 10. 12:20
Megosztás:

Napi kulcsfontosságú események

Melyek azok a fontos gazdasági hírek, események, melyek a mai napot felkavarhatják az állóvizet a piacon? Tekintsék meg alábbi összeállításunkat:
2016. 03. 10. 11:00
Megosztás:

A Goldman elképzelései az EKB döntéséről

A Goldman közzétette a különböző elképzeléseit az EURUSD devizapár árfolyamának alakulásáról az esetleges csütörtöki eredmények tekintetében. Mindenekelőtt az egy éven keresztül küldött vegyes hangvételű üzenetek után az EKB-nak jeleznie kellene az elhivatottságát az inflációs cél elérése ügyében, beleértve ebbe a QE vásárlások havi keretösszegének kitolását is.
2016. 03. 07. 13:40
Megosztás:

EKB lazítás = SNB intervenció?

Az ING Bank szerint rákényszerítheti az Európai Központi Bank a Svájci Nemzeti Bankot is a lazításra jövőhéten.
2016. 03. 03. 13:20
Megosztás:

Sok elemző kétli, hogy az EKB növeli jövőre a mennyiségi enyhítés keretét

Az európai elemzői közösségen belül sokan kétlik, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) 2016-ban emelné a gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési program eszközvásárlási összegét a Financial Times hétfőn ismertetett felmérése szerint.
2015. 12. 28. 14:50
Megosztás:

A héten tovább gyengítheti az eurót az EKB

Hétfőn az IMF dönt arról, hogy a kínai jüan bekerül-e az ötévente felülvizsgált SDR kosárba. Csütörtökön az EKB ülésére figyelünk, melyen a jegybank egy komplex monetáris lazítócsomagot mutathat be, tovább gyengítve az eurót. - mondta el Kovács Bálint, az Equilor elemzője.
2015. 11. 30. 09:50
Megosztás:

Draghi: az EKB készen áll a monetáris lazítás kiterjesztésére

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott mennyiségi enyhítési programjának paraméterein, majd decemberben vizsgálja felül monetáris politikáját - jelentette be Mario Draghi, az euróövezeti jegybank elnöke csütörtökön a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatóján.
2015. 10. 22. 21:12
Megosztás:

Nem változtatott kamatszintjén az EKB

Az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott kamatszintjén a mai Máltán megtartott ülésén.
2015. 10. 22. 14:00
Megosztás: