Rétvári: az egészséges ételeket is el lehet készíteni ízletesen
Rétvári Bence erről azután beszélt, hogy Novák Katalinnal, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával együtt részt vett az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) konyhájának nyílt napján. Kiemelte, a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben igenis lehet finoman főzni az új közétkeztetési rendeletet betartásával.
Ezt bizonyították be az OÉTI nyílt napján is - fűzte hozzá. Rétvári Bence úgy fogalmazott, 2015 két szempontból is fontos év. Egyrészt azért, mert szeptembertől Magyarországon - Európában egyedülálló módon - a kisgyermekek 90 százaléka ingyen eszik a bölcsődében és az óvodában, másrészt pedig ettől az évtől "tálcán kínálják az egészséget nekik". Szeptember 1-jén lépett hatályba az új közétkeztetési rendelet, amely részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait.
A rendelet értelmében tilos a többi között szénsavas vagy cukrozott üdítőitalt, valamint magas zsírtartalmú húskészítményt felszolgálni, és nem lehet sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket felhasználni. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.