Hírek > Schengennel szemben - Olaszország is kész visszaállítani a határellenőrzést >

Schengennel szemben - Olaszország is kész visszaállítani a határellenőrzést

2016.01.06 07:00
A Szlovéniából érkező migránsok növekvő létszáma miatt az olasz kormány kész visszaállítani a határellenőrzést a szomszédos országgal közös összes határátkelőnél - írta a Corriere della Sera című olasz napilap kedden.
Schengennel szemben - Olaszország is kész visszaállítani a határellenőrzést

Az újság úgy értesült, hogy a római belügyminisztériumban már kidolgozták az olasz-szlovén határellenőrzés újbóli bevezetésének tervét és átadták Angelino Alfano belügyminiszternek. A tervezetben "rendkívülinek" nevezett intézkedések akkor lépnek életbe, ha a Szlovénia felől érkező bevándorlók száma hirtelen jelentősen megugrik és a szlovén hatóságok "eddigi együttműködése megszűnik".

 

Tavaly nyár óta az olasz és szlovén hatóságok szorosan együttműködnek a határellenőrzésben, az olaszok szerint azonban az utóbbi időszakban fokozatosan emelkedett a Szlovéniából Olaszországba belépő bevándorlók száma, akiket a szlovénok nem regisztrálnak: hetente 300-400 emberről van szó.

 

A határellenőrzés helyreállítása a két állam közötti összes átkelőhelyet érintené gyalogos, közúti és vasútvonalon levő határátkelőnél is.

 

Decemberben egyébként az olasz oldalon a Szlovéniával határos egész Friuli-Venezia Giulia tartományban növelték a katonák és a rendőrök számát. A Corriere della Sera úgy vélte, az olasz belügyminisztérium attól tart, hogy a Franciaországban a párizsi terrorista támadásokat követően bevezetett határellenőrzés, a Svédország és Dánia közötti határellenőrzés, valamint az időközben fokozódó közel-keleti válság következtében az Európa felé irányuló migránsáradat az Olaszországra "nehezedő terhet" növelheti.

 

A bevándorlók létszámának ugrásszerű növekedése esetén Olaszország visszaállíthatja az ellenőrzést a szlovén határon. A római belügyminisztérium véleménye szerint Olaszországot a többi államban nem regisztrált bevándorlók árasztanák el, miközben az Európai Bizottság decemberben Róma ellen éppen a hiányos regisztráció miatt jelentett be kötelezettségszegési eljárást.

 

A francia-olasz és az osztrák-olasz határon az ellenőrzés már tavaly életbe lépett, Olaszország többi részét pedig tenger övezi. Az olasz kormány ugyanakkor elégedetlen a bevándorlók Brüsszel által ígért áthelyezésének ütemével.

 

A szeptemberi megállapodás szerint Olaszországból két év alatt 40 ezer bevándorlót kell áthelyezni más európai tagállamba: nyolcvanat naponta. Október és december között azonban "csak" 190 eritreai és szíriai indult el, és január 15-ig további ötvennek kell elhagynia Olaszországot.

 

A Corriere della Sera megfogalmazása szerint mindez jól bizonyítja, hogy "nem létezik semmilyen közös európai befogadási politika". 2014-ben 170 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, tavaly pedig több mint 150 ezer.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák