Hírek > ISO tanúsítvány - más megközelítésben a Lexmarknál >

ISO tanúsítvány - más megközelítésben a Lexmarknál

2016.01.06 19:15
Az ma már természetes, hogy a legkülönfélébb profilú termelővállalatok és szolgáltató cégek a belső folyamataik kialakítására és felülvizsgálatára valamely ISO szabvány bevezetése mellett döntenek. Azonban az ritka, hogy egy szolgáltató központ két olyan tanúsítvánnyal is rendelkezzen, amely nem tipikus követelmény a saját szakterületén.
ISO tanúsítvány - más megközelítésben a Lexmarknál

Munkabiztonság és egészségvédelem egy irodában?

 

Az OHSAS 18001 szabványt elsősorban olyan vállalatok vezetik be, amelyeknél magas kockázattal járó termelési, gyártási, kivitelezési munkát végeznek. A Lexmark budapesti szolgáltató-központjában azonban úgy gondolták, hogy szeretnének a munkatársak egészségmegőrzése érdekében, az egészségkárosodás ellen az elvárhatónál többet tenni. Így került sor 2015-ben az OHSAS 18001 tanúsítvány megszerzésére.

 

A féléves folyamat első lépéseként a vállalat munkavédelmi szakértőjének vezetésével, 15-20 munkatárs és az irodában működő Office Green Team csapat bevonásával felmérték és elemezték a lehetséges és legfontosabb kockázatokat.

 

A három legfontosabb kockázati csoportnak a szemkárosodás, a mentális megterhelés, valamint a megbetegedések esetén kialakuló fertőzésveszély bizonyultak. Következő lépésként kidolgozták azokat a megoldásokat, amelyekkel a fenti kockázatok csökkenthetők (például: helyi világítás kialakítása, stressz management tréning szervezése, ingyenes gyümölcsnapok bevezetése, otthoni munkavégzés lehetővé tétele).

 

Az intézkedések kidolgozása és bevezetése fél évet vett igénybe. Az OHSAS minősítést ezt követően egy független francia vállalat, az AFNOR csoport végezte. A kialakított folyamatok évente felülvizsgálatra kerülnek, továbbá – ahogy ez a hasonló tanúsítványok esetében szokásos – háromévente auditra is sor kerül.

 

Somogyi Balázs, a Lexmark Magyarország minőségbiztosítási és környezetvédelmi vezetője elmondta „A tanúsítvány megszerzését az az igény motiválta, hogy felmérjük a különféle kockázatokat és megoldásokat találjunk azok kezelésére. A modern monitorok már nem sugároznak, tehát például a szemkárosodás hallatán sokkal inkább arra kell figyelnünk, hogy miként használjuk a szemünket, hiszen egész nap mereven nézünk egészen apró dolgokat.

 

A mentális megterhelésnek a vevőkkel való kapcsolattartás, a konfliktusok kezelése, vagy a multinacionális környezet által megkövetelt folyamatos koncentráció is lehet a forrása. A fertőzésveszély kapcsán pedig gondoljunk például az egy légterű irodára, a munkakörrel járó, gyakran egzotikus országokba irányuló külföldi utazásokra, mint kockázatnövelő tényezőkre”.

 

 

ISO 27001 – megfelelni a vevői elvárásoknak

 

Az ISO 27001 az információ- és adatbiztonságra vonatkozó tanúsítvány, amely hátterének kialakításához a Lexmark Magyarország a holland és az angol leányvállalattal közösen fogott hozzá.

 

Az ügyfelek és partnerek bizalmas adatainak megfelelő kezelésére és ennek igazolására a vállalat vevői részéről merült fel az igény, s ez különösen érthető a felhő alapú üzleti modellek elterjedésével. Az ISO 27001 tanúsítvány megszerzésével a cél az volt, hogy felmérjék és kiküszöböljék azokat a kockázatokat, amelyek a szervezet üzleti folyamataiban használt adatok és információk elérhetőségével, védelmével, sérülésével, netán adatvesztéssel kapcsolatban felmerülhetnek, legyen szó akár szervezeten belüli vagy kívüli, akár véletlenszerű vagy szándékos eseményről.

 

A Lexmark a kockázatok feltérképezését és a folyamatok kialakítását ez esetben is igen költséghatékonyan, külső tanácsadó bevonása nélkül végezte el. A 7 fős munkacsoport 40-50 munkatárs közreműködésével, fél év alatt alakította ki az új rendszert. A tanúsítvány megszerzését követően – a minősítést ebben az esetben is az AFNOR végezte – a Lexmark irodái képzéseket szerveztek az érintett munkatársak részére, így a folyamat hozadéka, hogy a dolgozók versenyképesebb tudást szerezhettek.

 

„Nagyon kivételes dolog, hogy egy irodai munkahely munkabiztonságra vonatkozó tanúsítványt szerezzen, ebben úttörőnek mondhatjuk magunkat. Azt külön sikerként könyveljük el, hogy a minősítéseket megelőző felkészítés során munkatársaink tudására támaszkodtunk, így ebben a szakaszban nem vontunk be külső tanácsadót. De itt nem állunk meg: a következő cél, hogy megfeleljünk az ISO 50001 szabványnak, amely egy EU-direktíva előírása szerint az adott vállalat energiahatékonyságát vizsgálja” – tette hozzá Csucska Péter, a Lexmark Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

A Lexmarkról

 

A Lexmark (NYSE:LXK) olyan vállalati szoftvereket, hardvereket és szolgáltatásokat kínál, amelyek hatékonyan kapcsolják össze az adatokat a vállalati folyamatokkal, és elérhetővé teszik a kívánt információt abban a pillanatban, amikor arra éppen szükség van.

További információ: www.lexmark.com

A Lexmark név, a Lexmark logó és az “Open the possibilities” mottó a Lexmark International, Inc. által az Egyesült Államokban, illetve más országokban bejegyzett védjegyek. Minden egyéb védjegy a megfelelő tulajdonosuk tulajdonát képezi.  

 

Forrás: Az összes Quocirca hivatkozás a Quocirca Managed Print Services Landscape, 2015-ös felmérésből származik.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)