CSOK következmények

2016 elején két markáns kormányzati döntés élénkíti a lakóingatlanok piacát. A megváltozott jogszabály szerint idén januártól a 150 négyzetméternél kisebb lakások és a 300 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű új családi házak esetében a korábbi 27%-ról 5%-ra csökkent az áfa mértéke. A 2015. július 1-től bevezetett egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-jétől még kedvezőbb feltételekkel vált igényelhetővé:

CSOK következmények

• Aki 2016-tól 3 gyereket vállal, annak 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás jár, valamint 10 millió hitel, 25 éves futamidővel, garantáltan maximum 3 százalékos kamattal – feltéve, ha az igénybevevő hitelképesnek minősül a bank szerint.

• A 3 gyereket 10 éven belül kell megszülni. Akinek nem jön össze, vagy kevesebb gyereke lesz, vissza kell fizetnie a kölcsön tőkeösszegét, a kamatok nélkül.

• Azok a gyereket vállalók is igényelhetik a tízmilliós támogatást, akik korábban már felvettek támogatást, de az ő esetükben le kell vonni a tízmillióból a korábbi támogatás összegét.

• A csok 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás vásárlása esetén jár, amely a kérelem benyújtásakor használatbavételi engedéllyel – vagy a használatbavétel tudomásul vételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal – rendelkezik.

• A támogatás felhasználásával vásárolt új lakás hasznos alapterületének legalább 60, az új háznak legalább 90 négyzetméternek kell lennie A keresleti oldalon, 2015 folyamán tapasztalt nagyon komoly bővülés szinte teljes egészében a használtlakás piacra koncentrálódott.

 

 

Az Otthon Centrumnál megjelenő keresési preferenciákat elemezve – figyelembe véve a kimondottan új lakást keresőket, és azon keresőket, akiknek bár irreleváns, hogy új vagy használt lakás vásárolnak, de keresési preferenciájuk az újlakás keresőkére hasonlít – az volt látható, hogy az összes érdeklődő nagyjából 15 százaléka keresett a fővárosban újépítésű lakást, míg vidéken 10 százalék körüli volt a részarányuk.

 

Ezt összevetve az újépítésű lakások összes eladáson belüli arányával az látható, hogy bár volt kereslet az újépítésű lakásokra, ez azonban mégsem realizálódott tranzakcióként. 2016-ban valamint az előttünk álló években még komolyabb mozgás várható a lakáspiacon, az adásvételek száma elérheti a válság előtti évek 180-190 ezres szintjét.

 

Az utóbbi egy-másfél évben nagyon jelentős hatást gyakoroltak a spekulációs lakásvásárlások, Budapest egyes belső kerületeiben majdnem minden második vevő befektetési céllal vásárolt ingatlant. Kosztolánczy György, az Otthon Centrum Holding vezérigazgatója szerint a saját célra vásárlók körében nagyon komoly tartalék van, hiszen 2009 és 2013 között vásárlások százezreit halasztották el. A befektetők persze továbbra is jelen lesznek a piacon, ám egyre kevesebben.

 

A családi otthonteremtési kedvezmény jelentős mértékű kibővítésével és a forgalmi adó 5%-ra való csökkentésével végre az új lakások piaca is fel fog lendülni. Az Otthon Centrum szerint az áfa csökkentés a kínálatot, míg az új csok a keresletet fogja élénkíteni. Az Otthon Centrum előzetes becslése szerint az áfa mértékének csökkentéséből „felszabaduló” bevétel egy részét a fejlesztők profitjuk javítása érdekében megtartják, amivel a megtérülési számítások átfordulhatnak a pozitív tartományba, ezzel tehát részben teljesülni fog a jogalkotói szándék és elindulhatnak a beruházások.

 

Ezzel együtt az építési telkek iránt is megnövekedhet a kereslet, aminek hatására a felszabaduló összeg egy másik részét a magasabb telekárak kötik majd le. Ehhez jön még a CSOK új feltételei révén, elsősorban a nagyobb alapterületű lakások iránt élénkülő kereslet árfelhajtó hatása. Ezek a hatások együttesen az áfa csökkenés mértékénél jóval kisebb, mintegy 5-8%-os árcsökkenést eredményezhetnek az újépítésű lakások piacán. Mivel az élénkülő keresletet a lakásépítők csak hosszabb távon tudják kielégíteni – az eladatlan állomány az elmúlt időszakban töredékére apadt –, ennek hatása akár ki is egyenlítheti az áfa-csökkenéstől várt lakásár csökkenést, ezért az intézkedések összességében inkább stabilizálódó árakat, vagy lassuló ütemű áremelkedést hozhatnak.

 

Kosztolánczy György úgy véli; a kormányzati intézkedések már 2016 első hónapjaiban érezhető hatással lehetnek az újépítésű ingatlanok építésének és értékesítésének felfutására, mivel számos fejlesztő készített elő beruházásokat az utóbbi időben, amelyeket csak el kell indítani. Idén akár 8-9 ezer eladásra szánt lakás is épülhet. Ennek azonban viszonylag kevés hatása lesz a használt lakóingatlanokra: 2015-ben 140-150 ezer körüli tranzakció volt, ebből mintegy 4300 volt az újépítésű. Amennyiben az újépítés a duplájára nő, arányaiban az még mindig csak a 2-3%-ot vonna el a használt piacról. A lakásvásárlásukat korábban elhalasztó családok 2016-ban meghozzák döntésüket, tovább emelve a tranzakciók számát. Az újlakások a teljes lakásforgalom töredékét jelentik.

 

A piacon 2016-ban 170-180 ezer tranzakció várható. Az új kínálat nem tud akkora keresletet a használt lakások piacáról elvonni, hogy azzal megállítsa az áremelkedést, inkább csak mérsékelni a fogja az ütemét. Jelentősebb hatás az újszerű lakások piacán jelentkezhet. Ezek eddig az új kínálat szűkössége miatt akár drágábban is elkeltek, mint az új építésűek. A CSOK révén azonban ezek a vevők várhatóan átpártolnak az új fejlesztésekhez, ezáltal az újszerű lakások iránt csökkenhet az érdeklődés, ami az áraikban is tükröződni fog, annak ellenére, hogy ezeket az áfa-csökkentés közvetlenül nem érinti.

 

A használt lakásoknál 2013 és 2015 között 15-20 százalékos volt az áremelkedés országosan, míg Budapest belső kerületeiben éves szinten volt ilyen mértékű növekedés. Míg 2015-ben a befektetési motiváció volt a meghatározó a bérbeadás révén realizálható kedvező hozamok miatt, 2016-ban a családi otthonteremtés válhat húzóerővé. Kérdés persze, hogy a célcsoport méretéhez képest mennyi adásvétel fog ténylegesen megköttetni.

 

A csok-ot az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül lehet igényelni, olyan újépítésű ingatlan esetében, amely már rendelkezik használatba vételi engedéllyel. Ennek következtében az engedéllyel még nem rendelkező beruházók várhatóan csak 2017-ben tudják majd megkötni vevőikkel a szerződést. Fontos szempont az is, hogy a klasszikus készültségi fokhoz igazodó szakaszos finanszírozás a csok esetében nem alkalmazható. Azoknak beruházóknak, akik csok-os ügyfeleket szeretnének, leginkább saját erőből, vagy banki finanszírozással kell eljutniuk a használatba vételi engedélyig, a vevők várhatóan csak minimális önerőt fognak befizetni, de semmi esetre sem a készültségi foknak megfelelő mértékben.

 

Megfelelő finanszírozásra lesz szükség a beruházói oldalon, amivel kizárólag a stabil hátterű fejlesztők rendelkeznek. Az Otthon Centrum szakértői a már befejezett, azonban még nem értékesített társasházi lakások területén nem számítanak sok tranzakcióra ebben a szegmensben idén, mert a meglévő és használatba vételi engedéllyel rendelkező projektek lakásmixében (főleg vidéken) leginkább a 2 szobás, 40-50nm es lakások dominálnak és kevés a 60nm-nél nagyobb ingatlan, amire a legkedvezőbb támogatás igényelhető.

 

Forrás: Otthon Centrum 

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: