Hírek > Csökkenő munkanélküliség Európa szerte >

Csökkenő munkanélküliség Európa szerte

2016.01.07 23:00
Csökkent a munkanélküliek száma és több éves mélypontra mérséklődött a munkanélküliségi ráta novemberben az Európai Unióban és az euróövezetben is.
Csökkenő munkanélküliség Európa szerte

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben az októberi 10,6 százalékról 10,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta, ami 2011 októbere óta a legalacsonyabb érték. Elemzők 10,7 százalékra számítottak.

 

A 28 tagú Európai Unióban a munkanélküliségi ráta 9,1 százalékra süllyedt novemberben az előző havi 9,2 százalékról, ami 2009 júliusa óta a legkedvezőbb mutató. Egy évvel korábban, 2014 novemberében az euróövezetben még 11,5, az unióban pedig 10,0 százalékon állt a munkanélküliségi ráta. Novemberben 22 millió 159 ezren voltak munka nélkül az EU-ban, ebből 16 millió 924 ezren az euróövezetben.

 

Az előző hónaphoz képest az unióban 179 ezerrel, az euróövezetben pedig 130 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma. Az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban 2 millió 146 ezerrel, az euróövezetben pedig 1 millió 537 ezerrel kevesebb ember volt állás nélkül.

 

Az Eurostat országonkénti bontású statisztikája szeptemberig teljes, Görögország és Nagy-Britannia esetében az októberi és a novemberi, míg Észtország és Magyarország esetében a novemberi mutató hiányzik. Az egy évvel korábbihoz képest az EU 25 tagállamában csökkent, Ausztriában és Finnországban emelkedett, Romániában pedig nem változott a munkanélküliségi ráta a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint. Novemberben a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát, 4,5 százalékot Németországban regisztrálták, majd Csehország (4,6 százalék) és Málta (5,1 százalék) következik. A legmagasabb Görögországban volt, 24,6 százalékos (még szeptemberi adat), illetve Spanyolországban 21,4 százalékos. Éves összehasonlításban a legnagyobb csökkenést Spanyolországban mérték, 23,7 százalékról 21,4 százalékra, míg Bulgáriában 10,6 százalékról 8,8 százalékra, Olaszországban pedig 13,1 százalékról 11,3 százalékra mérséklődött a mutató.

 

A munkanélküliségi ráta egy év alatt 9,0 százalékról 9,4 százalékra emelkedett Finnországban, és 5,6 százalékról 5,8 százalékra Ausztriában. A 25 év alatti korú munkanélküliek száma 4 millió 553 ezer volt novemberben az Európai Unióban, ebből 3 millió 167 ezer az euróövezetben. Az egy évvel korábbihoz képest az EU-ban 412 ezerrel, az euróövezeten 163 ezerrel csökkent a fiatal munkanélküliek száma. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon októberben 6,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, a munkanélküliek száma pedig 290 ezerre rúgott, szemben az egy évvel korábbi 7,4 százalékkal, illetve 327 ezer fővel.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák