Hírek > Késelés - Kétséges azonosítás >

Késelés - Kétséges azonosítás

2016.01.08 22:50
A párizsi rendőrkapitányságnál lelőtt késelő férfi valódi személyazonosságát még mindig nem sikerült megállapítani - mondta pénteken a párizsi főügyész a France Inter közszolgálati rádióban.
Késelés - Kétséges azonosítás

Francois Molins szerint a támadó nem marokkói, hanem tunéziai lehet, és feltehetően nem azon a néven szerepel a titkosszolgálatok nyilvántartásában, mint amit megadott, amikor 2013-ban egy lopás miatt előállították. A támadóról - akinél az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet zászlaját ábrázoló papír volt - a rendőrség csütörtökön azt közölte, hogy a marokkói születésű, 21 éves Sallah Ali az elkövető.

 

Ujjlenyomatai szerepeltek a digitális nyilvántartásban. A főügyész pénteken azt mondta, hogy valószínűleg hamis személyazonosságról van szó, és utalt arra, hogy a francia titkosszolgálatok más néven tarthatták nyilván a támadót. "Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy a személyazonosság (amelyet 2013-ban) megadott, valós.

 

Ezt a személyazonosságot megvizsgáltuk a titkosszolgálatokkal, és ezen a néven nem ismerték (a férfit) a titkosszolgálatok" - tette hozzá. A férfi ruházata alatt egy robbanómellény utánzatát viselte, és egy mobiltelefont is találtak a hatóságok.

 

A nála lévő papír egyébként egy Abu Bakr al-Bagdadinak, az IÁ vezérének tett hűségnyilatkozatot is tartalmazott, s azt állította, hogy bosszút akar állni a Szíria elleni támadásokért. A párizsi rendőrkapitányságot henteskéssel a kezében megrohamozó férfi tettét a körülmények ismeretében terrortámadásnak tekintik a francia hatóságok. A megadott személyazonosság az ügyész szerint ellentmond a hűségnyilatkozatnak, amelyen "van egy név, de ebben a névben (a támadó) tunéziainak és nem marokkóinak mondja magát" - mondta az ügyész.

 

"Meg kell állapítani a személyazonosságot, azt tudniillik, hogy melyik a valós személyazonossága, és aztán a telefont is meg kell vizsgálni, amelyben német SIM-kártya volt" - tette hozzá. Francois Molins hangsúlyozta, hogy "egyáltalán semmi ok az optimizmusra, mert nő a (terror)fenyegetettség".

 

"Egyértelműen olyan jelenséggel van dolgunk, amely tartós és feltehetően több évig is eltarthat" - mondta az ügyész. A késelő egy évvel a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után próbált behatolni a rendőrségre. Az épület előtti rendőrök azonnal agyonlőtték, ahogy a férfi irányukba rohanva azt kiáltozta, hogy "Allahu akbar" (Isten a legnagyobb).

 

Az egyik rendőrségi szakszervezet tisztviselője elmondta: a két rendőr életét is kioltó támadás évfordulóján nagy a feszültség a testületben. "Folyamatos a riadókészültség" - mondta. Párizst tavaly két iszlamista merényletsorozat sújtotta, amelyekben 147-en vesztették életüket és több százan sebesültek meg.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák