Hírek > Meg kell óvni az iráni atomprogramot >

Meg kell óvni az iráni atomprogramot

2016.01.11 07:02
Az iráni atomprogram megóvása érdekében fontos, hogy az Egyesült Államok és a nyugati országok távol tartsák magukat a szaúdi-iráni konfliktustól - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

N. Rózsa Erzsébet kifejtette: az öböl menti kisebb arab országok közül is többen legfeljebb az iráni kapcsolatok "alacsonyabb szintre helyezése" mellett döntöttek, és szemmel láthatóan nem mindenki támogatja Szaúd-Arábiát, még az arab monarchiák közül sem. Kuvait és Irak például egyfajta közvetítői szerepre vállalkozott - mondta. N. Rózsa Erzsébet úgy vélte, hogy a szaúdi-iráni konfliktus mindenképpen megakasztja a szíriai rendezés kérdését.

 

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem ez az első eset, hogy a konfliktus rendezésében érdekelt hatalmak között támadt feszültség, utalt ezzel a kutató a Oroszország és Törökország viszonyára. Rijád és Teherán között azt követően robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy Szaúd-Arábia január 2-án negyvenhat más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit terrorizmus miatt ítéltek halálra.

 

A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel, válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)