Hírek > 10 nap, 25 ezer regisztrált migráns Szlovéniában >

10 nap, 25 ezer regisztrált migráns Szlovéniában

2016.01.12 02:33
Nem csökkent a migránsok száma a nyugat-balkáni útvonalon, tíz nap alatt 25 ezer migránst vettek nyilvántartásba Szlovéniában a hatóságok, és egyre több gazdasági migráns is fennakad az ellenőrzésen.
10 nap, 25 ezer regisztrált migráns Szlovéniában

A horvát-szlovén határt pénteken 2379, szombaton 2630, vasárnap 880 migráns lépte át. Szlovéniában - a legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 404 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az újévben 25 333-at. Annak ellenére, hogy Szlovénia novemberben bejelentette, nem fogad gazdasági migránsokat, és erről Horvátországot, Szerbiát és Macedóniát is értesítette, amelyek ezért megszigorították a határellenőrzést, a nem háborús területekről érkező bevándorlók egy részének mégis sikerült egészen Horvátországig eljutnia.

 

Ranko Ostojic horvát ügyvezető belügyminiszter a hét végén újságíróknak nyilatkozva elmondta: november 16. óta 1110 nem afganisztáni, iraki és szíriai migránst sikerült feltartóztatniuk a horvát-szerb határon, harmincegyen közülük azonban bejutottak Horvátországba, és jelenleg Szerbiába való visszatoloncolásukra várnak. A tárcavezető megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horvátország továbbra sem hajlandó a migránsok adatait az ujjlenyomatokat rögzítő Eurodac-rendszerbe továbbítani.

 

Ezt azzal indokolta, hogy a regisztrációval Horvátország gyűjtőközpontjává válhat azoknak a migránsoknak, akik nem kapnak menedékjogot a nyugat-európai országokban. Elmondta azt is, hogy Szlovéniával működik az adatközlés, amely várhatóan a nyugat-balkáni útvonalon elhelyezkedő többi országgal is rövidesen életbe lép. Ljubljana egy héttel ezelőtt a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok összeírását kérte Zágrábtól, és jelezte: amennyiben nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, nem fogadják őket. Ostojic arról is beszámolt, hogy szeptember óta 114,5 millió kunába (közel 5 milliárd forint) került Horvátországnak a migránsok ellátása és szállítása. Hozzátette, hogy eddig a költségek 80 százalékát fedezte az Európai Unió (EU).

 

A Vecernji List című horvát napilap hétfőn azt írta, hogy a migránsok szállításának költségein túl a vonatokon okozott károk költségei is tetemesek. A horvát vasutak (HZ) nettó 9,9 millió kunára (427 millió forint) becsüli azokat a károkat, amelyeket a migránsok szállítása okozott neki. Egyéb más munkálatok mellett 55 vagonban ki kell cserélni vagy fel kell újítani az üléseket - közölte a vállalat.

 

A lap szerint a vasúttársaság szállítási költségei 75 ezer kunára (3,2 millió forint) rúgnak naponta. Közel négy hónap alatt a HZ 488 698 migránst szállított egyik országhatártól a másikig, és 426 menetrenden kívüli vonatot indított, ez pedig 31,9 millió kunába (közel 1,38 milliárd forint) került. A kiadásokat a horvát belügyminisztérium téríti meg a vállalatnak - írta a lap.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák