Hírek > 'Egy övezet, egy út', a gigaprojekt >

'Egy övezet, egy út', a gigaprojekt

2016.01.13 20:40
Némileg meglepő módon a feszítő belpolitikai kérdéseket mellőzve, az "egy övezet, egy út" elnevezésű, határokon átlépő kínai kezdeményezésű gazdaság- és kereskedelemfejlesztési program nyújtotta lehetőségeket helyezte az éves politikai irányokat felvázoló szerdai beszédének középpontjába a hongkongi kormányzó.
'Egy övezet, egy út', a gigaprojekt

A második, vagyis utolsó terminusának záró évébe lépő Leung Csung-jing a South China Morning Post című helyi lap online kiadása szerint azt hangsúlyozta, hogy a kínai különleges közigazgatási övezetnek fontos szerep jut a Kínát Közép-Ázsián át Európával összekötő gigaprojekt kivitelezésében és a város - helyzetéből adódóan - feltétlen haszonélvezője lesz a programnak.

 

A népszerűségének mélypontján lévő kormányzó kitért az oktatást, az egészségügyet, a kulturális intézményeket, valamint a biztonságot érintő kérdésekre és tervekre, az információs technológiai ágazat fejlesztésére, továbbá a 7,2 milliós város lakóit nagymértékben foglalkoztató ingatlanárakra, lakásügyekre is.

 

Azt ígérte, hogy a következő öt évben több mint 87 ezer állami lakást fognak építeni. Megfigyelők szerint beszédéből ezzel együtt is hiányoztak a hongkongi lakosságra vonatkozó, legtöbbször a lakosság hátrányos helyzetű rétegeit megszólító nagyarányú politikai kezdeményezések, amelyek hagyományosan részét képezik a kormányzói beszédeknek, ehelyett a Kínával való együttműködésen alapuló "új selyemút" kapott kiemelt helyet a beszédben.

 

Négy képviselőt kivezettek a teremből, mert igyekeztek Leungot beszéde közben folyamatosan megzavarni előadásából a lényegi elemeket hiányolva, valamint azt, hogy nem tett említést öt hongkongi könyvkiadó eltűnéséről. Róluk azt feltételezik, hogy pekingi vezetőkről készült kritikus könyvek terjesztése miatt a kínai szárazföld ügynökei törvénytelenül elrabolták őket. Leung korábban azt nyilatkozta, hogy a kérdést felvetette Pekingnek és közölte, ha a feltevés igaznak bizonyulna, a hongkongi alaptörvényt sértő cselekményről lenne szó.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák