Hírek > Közlekedésfejlesztés a közlekedőknek. Nahát! >

Közlekedésfejlesztés a közlekedőknek. Nahát!

2016.01.16 13:02
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja több javaslatot készített annak érdekében, hogy a jövőben a közösségi közlekedés minél nagyobb mértékben az utasok érdekeihez igazodjon - közölte egy szerdai budapesti sajtóbeszélgetésen az ellenzéki párt budapesti elnöke.
Közlekedésfejlesztés a közlekedőknek. Nahát!

Pataki Márton kiemelte, hogy sok településről nem lehet reggel nyolcra beérni a legközelebbi gazdasági központba közösségi közlekedéssel, miközben a magyarországi dolgozók egyharmada ingázik. Hozzátette, az sem mindegy, hogy valakinek egy négyórás munkáért naponta egy vagy három órát kell utaznia, ahogy az sem lényegtelen, hogy a lakosság milyen egészségügyi vagy oktatási intézményeket tud elérni.

 

A politikus szerint a magyar közösségi közlekedés koordinálatlan, például a Volán és a MÁV úgy működik, mintha egymástól függetlenek lennének a céljaik. Ennek egyik legfőbb oka, hogy nem mérik fel az utasigényeket, a menetrendek kialakításába pedig nem vonták be az önkormányzatokat, továbbá a kórházakat vagy az iskolákat - vélekedett.

 

Az Együtt elképzelései szerint ezért úgynevezett megrendelő szervezeteket kellene létrehozni, amelyek fejkvóta alapján megkapnák az utaztatáshoz szükséges forrásokat, hogy azok segítségével az egymással versengő szolgáltatóktól rendelhessék meg a szükséges járatokat. Külön megrendelő szervezethez tartozna Budapest és agglomerációja, külön szervezetekhez a megyei jogú városok, miközben a további területeket is saját, 40-100 ezer főt lefedő szervezetekbe gyűjtenék össze - közölte Pataki Márton.

 

A megrendelő szervezetekbe az önkormányzatok delegálnának tagokat, de azokban konzultatív jelleggel részt vennének a munkáltatói, az oktatási és az egészségügyi intézmények képviselői - tette hozzá. Emellett egy országos közlekedésszervező az országos és nemzetközi vonalakkal foglalkozna. Létrehoznának egy online utazásszervező és jegyértékesítő rendszert is, amely minden magyarországi közösségi közlekedési társaság minden járatát egybegyűjtené.

 

A párt emellett törvényi garanciát adna arra, hogy az ország bármely településéről el lehessen jutni a legközelebbi gazdasági központba a reggeli munkakezdésre.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák