Hírek > Nem lankad a magyar lakosság állampapír étvágya! >

Nem lankad a magyar lakosság állampapír étvágya!

2016.01.15 04:04
Tavaly decemberben 181 milliárd forint értékben keltek el lakossági állampapírok, ami minden idők legnagyobb lakossági állampapír értékesítésének számít egy hónap alatt - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Nem lankad a magyar lakosság állampapír étvágya!

A múlt év végére 3517 milliárd forintra emelkedett az állomány, az euróban denominált lakossági államkötvénnyel, a pemákkal együtt a teljes mennyiség csaknem 4079 milliárd forintra nőtt. A tervezett éves mennyiség több mint háromszorosával, 1106 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok állománya a múlt év elejétől december végéig.

 

A növekedés hatására a lakossági állampapírok aránya 14,2 %-ra emelkedett a központi költségvetés adósságában - írják. Az ÁKK megemlíti, hogy a pemák-állománya a decemberben esedékes lejárat miatt csökkent 670 millió euróval a múlt év során. Az állománycsökkenés oka, hogy míg a lejárt sorozatot gazdasági társaságok és intézményi befektetők is vásárolhatták, addig az értékesített új sorozatot csak a lakossági befektetők és a non-profit intézmények, így a lejáró állampapíroknak csak egy részét tudták megújítani a befektetők - áll a közleményben.

 

A tavalyi év során a forintban jegyzett lakossági állampapír-állomány növekedésének 65 százalékát a kamatozó kincstárjegyek (kkj) adták, a második legjobban forgó értékpapír a prémium magyar államkötvény (pmák) volt, 17 százalékos aránnyal. A kkj-k állománya 727 milliárd forinttal nőtt, míg a pmák portfoliójukat 188,4 milliárd forinttal növelték a befektetők 2015-ben.

 

Ez most az aktuális helyzet (allampapir.hu)

 

 

Szeretne Ön is egy biztonságos és jó hozamú állampapír befektetést? Regisztrációja után kollégáink díjmentesen tájékoztatják.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák