Hírek > Megalakult Katalónia új kormánya >

Megalakult Katalónia új kormánya

2016.01.15 00:10
Több mint három és fél hónappal a választások után megalakult Katalónia új kormánya, amelynek 13 tagja csütörtökön tette le a hivatali esküjét Barcelonában.

A kormányzati tisztségek elosztásáról már korábban megállapodott egymással a választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés két tagpártja, a Katalán Demokratikus Konvergencia (CDC) és a Katalán Demokratikus Baloldal (ERC). Előbbi 7, utóbbi 6 posztra delegálta képviselőit.

 

A tanácsosok közül - akik lényegében egy-egy szakterület miniszteri feladatai látják el - négyen az előző, Artur Mas vezette katalán kormányban is tisztséget töltöttek be. Az új katalán kormány tagjai a ceremónián a katalán népnek és az elnöknek fogadtak hűséget, az előolvasott szövegben nem szerepelt sem a király sem az alkotmány. Szó szerint ugyanezt az esküt mondta el Katalónia minden kormánytagja 2010 óta, amióta a most leköszönő elnök állt a kabinet élén.

 

Carles Puigdemont Katalónia új elnöke, akit két nappal ezelőtt iktattak be hivatalába, rövid beszédet mondott a ceremónia végén, amelyben úgy fogalmazott: "biztos vagyok benne, hogy az utolsó másodpercig meg fogjátok tartani az ország szolgálatára tett ígéretet". A spanyol sajtóban megjelent értelmezések szerint ezzel nem Spanyolországra, hanem a tervezett katalán köztársaságra utalt.

 

A katalán parlament függetlenségi pártjainak megállapodása szerint az új katalán kormány 18 hónapig működne, mert ennyi idő alatt meg akarják teremteni a Spanyolországtól való elszakadás feltételeit.

 

Ennek érdekében létrehoztak egy új, külügyi kormányzati posztot, és Raül Romeva tanácsos feladat lesz, hogy a függetlenségi célokat nemzetközi szinten képviselje. Törekvéseiket a spanyol kormány törvény-, illetve alkotmányellenesnek tartja, és a spanyol miniszterelnök szavai szerint minden lehetséges törvényi eszközzel meg fogja akadályozni.

 

Ebben a támogatja a legnagyobb ellenzéki erőnek számító szocialista párt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt. Spanyolország egységét hangoztatja a szintén a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) is, de ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a katalánok népszavazáson nyilváníthassák ki véleményüket a kérdésben.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák