Hírek > Az oroszok elégetik Soros György könyveit >

Az oroszok elégetik Soros György könyveit

2016.01.16 04:04
Az Oroszország északi részén található Komi tartomány hatóságai olyan könyveket és más kiadványokat égettetnek el, amelyek az amerikai milliárdos Soros György támogatásával jelentek meg - legalábbis ez derül ki az Orosz Regionális Képzési Minisztérium válaszaiból, amelyeket az illetékesek nemrégiben a "7x7" hírportál újságíróinak adtak.
Az oroszok elégetik Soros György könyveit

A könyvégetések oka az, hogy a helyi orosz hatóságok szerint Soros támogatott könyvei "az orosz ideológiától távoleső gondolatokat fogalmaznak meg, illetve népszerűsítenek". Ezen okok miatt az orosz hatóságok immáron 53 könyvet vettek fel a megsemmisítendő könyvek listájára. A könyvek többsége tankönyv, olyan semleges címekkel, mint például: "A tudomány és a technika filozófiája", vagy "A francia szürrealizmus antológiája". Mi több, kiderült az is, hogy ezen könyvek szerzőinek többsége orosz egyetemi tanár - a szerzők nagy része a moszkvai Lomonoszov Egyetemen, vagy a szintén moszkvai HSE (Higher School of Economics) Egyetemen tanít. "A könyvek elégetése igen komoly cselekedet, függetlenül azok tartalmától" - vélekedik Lew Jakobson, a HSE Prorektora, aki az ügyben maga is érintett, hisz ő a "A privát szektor ökomómiája" című könyv szerzője, amely jelen pillanatban Oroszországban ideológiai okokból szintén nem kívánatos és elégetendő. Az egyetemi tanár-tudóst néhány évvel ezelőtt - még 2004-ben - maga Putyin elnök tüntette ki tudományos munkássága elismerésének jeléül.

 

Megharagudott a Kreml Sorosra

 

Egyes vélemények szerint a könyvégetések nem is igazán a könyvek tartalmának szólnak, hanem sokkal inkább a szponzor-támogató személye ellen lépnek fel az oroszok. Érdekes megfigyelni azt, hogy az amerikai milliárdos már a a 80-as évek végétől támogat egyes orosz főiskolákat és tudósokat. Erre a célra első alapítványát Raisa Gorbatchowa-val közösen hozta létre Oroszországban. A Kreml ma már azonban attól tart, hogy - amint korábban az amerikai milliárdos a kelet-európai demokrácia-törekvéseket támogatta - Soros veszélyt jelenthet a jelenlegi orosz államrendre is. Éppen ezért Soros "Open Society" alapítványát 2015-ben nemkívánatossá nyilvánították az orosz hatóságok. A lépést azzal indokolták, hogy: "az alapítvány tevékenysége veszélyeztetheti akár az orosz államrendet is".


Soros visszavág Putyinnak

 

Természetesen a kialakult helyzet miatt Soros György sem rejti véka alá véleményét, sőt a Soros-Putyin ellenszenv immáron több éve tart. Az amerikai milliárdos több esetben hangoztatta azt, hogy kifejezetten tart Putyin imperiális ambícióitól, valamint annak is hangot adott, hogy: "a Nyugatnak keményebben kellene fellépnie az orosz vezetéssel szemben". Érdekes megfigyelni azt, hogy Soros már 2006-ban szorgalmazta azt, hogy Oroszországot ki kellene zárni a gazdaságilag fejlett G8-ak csoportjából. A milliárdos üzletember emellett a térségi politikai változásokat is több ízben hathatósan támogatta: többek szerint a grúziai változásokban komoly szerepet játszott, hisz egyes hírek szerint segítségével került hatalomra Saakaswili elnök, emellett a közelmúlt ukrajnai változásaiban is igen fontos szerepet játszott. Lew Jakobson moszkvai egyetemi tanár annak a reményének adott hangot, hogy több könyv nem fog a Soros-Putyin harc áldozatául esni. Az egyetemi tanár véleménye szerint az oroszországi Komi tartományban is csupán a hivatalnokok olyan jellegű túlbuzgóságról van szó, amely a jövőben máshol nem fog megismétlődni.

 

forrás: http://hu.sofortgmbh.eu/magazin

 

Akkor most ezt számolja ki!

Milyenek a tojásaim? - kalkulátor


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák