Hírek > Jock Ewing összeomlana - további olajár esés jöhet Irán miatt >

Jock Ewing összeomlana - további olajár esés jöhet Irán miatt

2016.01.16 06:01
Kitekintésünk alcíme ez is lehetne: "Amikor egy üzlet igazán rosszul alakul". Legújabb hírek szerint az Iránnal szembeni szankciók feloldásra kerülhetnek, így az olajkitermelő ország ismét beszállhat az olajeladásba. A hír akár örvendetes is lehetne, azonban sok gazdasági- tőzsdei szakember, valamint befektető számára nem biztos, hogy jó, hisz az olaj ára már így is történelmi mélyponton van.
Jock Ewing összeomlana - további olajár esés jöhet Irán miatt

A Brent olaj után a napokban az amerikai WTI ára is elérte a tizenkét éves mélypontot. Pénteken a WTI határidős ára mintegy 5,1 százalékos esést produkált, így az ár 29,61 dollár volt barellenként. Az iránymutató Brent olaj eközben 3,7 százalékos esést mutatott, 29,73 dolláros árszintet érve el. Gazdasági- és tőzsdei szakemberek a továbbiakban is azt várják, hogy az olajkínálat bőséges lesz, így várhatóan az árak is tartani fogják alacsony szintjüket.

 

Mi több, a Nemzetközi Atomenergia-Ügynökség várhatóan a napokban fogja közzétenni iráni vizsgálatainak eredményeit. Kedvező jelentés esetén valószínüleg fel fogják oldani az Iránnal szembeni szankciókat, így az ország ismét áruba tudja bocsátani legfontosabb export-termékét, a kőolajat. Nem csoda tehát, hogy a Phillip Futures brókerház elemzőinek igazuk van akkor, amikor azt jelentik ki, hogy: "Ez a döntés a lehető legrosszabb időszakban születik meg, hisz a kőolajpiaci helyzet mind a világpiac, mind pedig Irán számára igen kedvezőtlen".

 

A brent (pink) és crude (kék) olaj árfolyamainak alakulása

 

brent crude oil price chart

 

A világméretű túltermelés miatt az olaj ára igazán jelentős csökkenést - 70 százalékos esést produkált 2014 óta. A helyzetet tovább bonyolítja az, hogy a világ a tiszta, megújuló energiák felhasználása felé halad.

 

forrás: http://hu.sofortgmbh.eu/magazinÉs erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák