Hírek > Puff neki! Lengyelországot leminősítette az S&P >

Puff neki! Lengyelországot leminősítette az S&P

2016.01.16 09:36
Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények, köztük mindenekelőtt a jegybank függetlenségét és hatékonyságát gyengítette. Londoni elemzők komoly meglepetésnek nevezték a nemzetközi hitelminősítő lépését.
Puff neki! Lengyelországot leminősítette az S&P

A Standard & Poor's péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal "A mínusz/A-2"-re rontotta az eddigi "A/A-1"-ről.

 

A Standard & Poor's az új - egyébként továbbra is befektetési ajánlású - osztályzatokra negatív kilátást adott, közölve: ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban még tovább romolhatnak, ha a lengyel monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik.

 

A leminősítés indoklásában a hitelminősítő közölte: a döntés azt a véleményét tükrözi, hogy máris a fékek és ellensúlyok lengyelországi intézményrendszerének jelentős mértékű eróziója tapasztalható, mivel a tavaly októberi választások óta végrehajtott törvényhozási intézkedések gyengítették kulcsfontosságú intézmények, köztük az alkotmánybíróság és a közszolgálati média függetlenségét és hatékonyságát.

 

A Standard & Poor's véleménye szerint ezek az intézkedések általánosságban is a lengyel intézményrendszer eddigi erősségeinek erózióját okozzák, és a szakpolitikai változtatások túlmennek azon a mértéken, amelyet a hitelminősítő a választások után valószínűsített. A rontott osztályzatokra érvényes negatív kilátás az indoklás szerint azt jelzi, hogy még tovább gyengülhet a kulcsfontosságú intézmények, különösen a lengyel jegybank függetlensége, hitelessége és hatékonysága.

 

A Standard & Poor's mindemellett már nem számol a lengyel államháztartási mérőszámok olyan mértékű javulásával, ahogy azt korábbi előrejelzéseiben valószínűsítette. A hitelminősítő szerint úgy tűnik, hogy a bankokra, a biztosítási szektorra és a kiskereskedelmi hálózatokra kivetni tervezett adók a többségi külföldi tulajdonú vállalatokat célozzák, és ez kérdéssé teszi Lengyelország hozzáállását a gazdasági növekedés hajtóerejét adó közvetlen külföldi tőkebefektetésekhez. A hitelminősítő az általa korábban vártnál magasabb, a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal számol az idén, mivel megítélése szerint az új lengyel kormány tervezett vagy már bejelentett kiadási intézkedéseit nem fedezik teljes mértékben a bevételi oldalon kilátásba helyezett lépések.

 

A cég várakozása szerint ugyanakkor a lengyel államadósság-ráta jórészt stabil - 2018-ig 51 százalék körüli szinten - marad, és továbbra is robusztus lesz a gazdasági növekedés. A Standard & Poor's a 2016-2018-as időszakra, éves átlagban 3,3 százalékos növekedést vár a lengyel gazdaságban. Londoni pénzügyi elemzők meglepve fogadták a lengyel államadós-osztályzat leminősítését. Cristian Maggio, a TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének felzárkózó piaci kutatási igazgatója péntek esti kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy a Standard & Poor's lépése sokkhatásként éri a piacot, különös tekintettel arra, hogy a lengyel szuverén adósosztályzatra az S&P eddig pozitív kilátást tartott érvényben, amely nagyobb esélyt jelzett Lengyelország jövőbeni felminősítésére, mint a lengyel besorolások rontására.

 

Maggio szerint a piaci sokkot az is valószínűsíti, hogy a pénteki leminősítés két évtizednyi pozitív hitelminősítői lépéssorozatnak vet hirtelen véget Lengyelország esetében. A lengyel szuverén besorolások legalább 1995 óta vagy javultak, vagy szinten maradtak mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - hangsúlyozta a TD Securities vezető londoni közgazdásza. Maggio közölte: a TD Securities "egyáltalán nem ért egyet" a Standard & Poor's döntésével, mert megítélése szerint a leminősítést szinte kizárólag politikai okok motiválták. Ez hibának bizonyulhat, ha a lengyel kormány úgy dönt, hogy mégsem hajtja végre a választási kampány idején megígért legpopulistább intézkedéseket - fogalmazott a TD Securities londoni igazgatója.

 

Simon Quijano-Evans, a Commerzbank londoni befektetési részlegének elemzője is "nagy meglepetésnek" nevezte a Standard & Poor's lépését, szintén kiemelve, hogy a lengyel adósosztályzatokra ez a hitelminősítő eddig pozitív kilátást tartott érvényben, most pedig a rontott besorolások kilátása is negatív. Quijano-Evans szerint az S&P pénteki döntésével új korszak kezdődött a hitelminősítésben, amennyiben a minősítő cégek a gazdasági alapmutatókról egyre inkább a politikára és a reformkilátásokra helyezik át figyelmüket.

 

"Ez nagyon világos üzenet más szuverén adósoknak is, arra intve őket, hogy ne nyúljanak a hosszú évek alatt felépített alkotmányos keretekhez, mert ennek leminősítés, és ebből eredően a finanszírozási költségek emelkedése lesz a következménye" - vélekedett péntek esti kommentárjában a Commerzbank londoni elemzője. A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Fitch Ratings idei felülvizsgálati menetrendjében is pénteken szerepel Lengyelország hitminősítésének vizsgálata.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák