Hírek > Hová tűnt az egyiptomi Mubarak-vagyon? >

Hová tűnt az egyiptomi Mubarak-vagyon?

2016.01.18 01:15
A Mubarak-rezsim Svájcban befagyasztott mintegy 590 millió franknyi vagyona egyelőre nem kerül vissza Egyiptomba - derült ki Michael Lauber svájci főügyész kairói sajtótájékoztatóján a vasárnapi egyiptomi sajtó beszámolói szerint.

A 2011-es egyiptomi felkelés által lemondásra kényszerített államfő, Hoszni Mubarak és bizalmasai ellen több korrupciós per is indult. Ezek egyikében az exelnököt két fiával együtt közpénzek hűtlen kezelése miatt tavaly három-három év szabadságvesztésre ítélték. Az "elnöki paloták pereként" ismert ügyben azzal vádolták őket, hogy az állami tulajdonban lévő paloták renoválására szánt forrásokból több mint 125 millió egyiptomi fontot (közel 4,4 milliárd forint) saját ingatlanjaikra költöttek el.

 

Az ítéletet idén januárban véglegesítették, ennek ellenére nem valószínű, hogy börtönbe kerülnek, mivel addigra már letöltötték büntetésüket. Kairó évek óta követeli a megbuktatott rezsim tagjai által külföldi bankokban tárolt pénzeket. A svájci ügyész szombaton a "Megállapítani Mubarak svájci pénzeinek sorsát" című konferenciához kapcsolódó sajtótájékoztatón azt mondta: "Teljes mértékben megértem, hogy (az emberek) úgy érzik, valami nincs rendben, és azt is megértem, hogy igazságot akarnak, hogy vissza akarják kapni a pénzeket.

 

Higgyék el nekem, hogy minden tőlem telhetőt megteszek". "Jelenleg az eddigi határozatok kiértékelése folyik, és a vizsgálatok során megpróbáljuk megállapítani, van-e közvetlen összefüggés a vádak és a Svájcban lévő pénzek között" - mondta a főügyész, aki szerint csak abban az esetben áll módjukban a pénzek és kötvények visszajuttatása, ha a már megállapított bűntettek közvetlen kapcsolatba hozhatóak konkrét Svájcban tárolt összegekkel.

 

Hangsúlyozta, hogy az ügy bonyolult mivolta miatt nem tudja megjósolni, mikor mondják ki a "végső szót". Nevek említése nélkül annyit mondott, hogy összesen 14 személy bankszámláját vizsgálják. Sok egyiptomi véleményét tükrözi az újságírói szakszervezet főtitkára, Háled Míri által vasárnap tett kijelentés, miszerint "Svájcból hiányzik a politikai szándék az egyiptomi pénzek visszaszolgáltatására". A CBC Extra hírtévének adott interjújában Míri mindezt azzal magyarázta, hogy "a svájci gazdaság nagy részben pont az ilyen pénzeken alapul".


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák