Hírek > Újabb pofonok előtt az olaj, kisebb hőemelkedés az arany piacán >

Újabb pofonok előtt az olaj, kisebb hőemelkedés az arany piacán

2016.01.18 16:50
Az energia szektor 2011 júniusa óta a legnagyobb esést szenvedte el a múlt héten, köszönhetően az iráni olaj küszöbönálló visszatérésének és az észak-amerikai enyhe télnek. A kínai növekedéssel kapcsolatos aggodalmak pedig továbbra sem enyhültek. Ugyancsak estek az ipari fémek árai, annak ellenére, hogy igen erős volt Kína rézimportja decemberben.
Újabb pofonok előtt az olaj, kisebb hőemelkedés az arany piacán

A nagy történet továbbra is az olaj, amelynek ára a december 4-i, nem igazán eredményes Opec-értekezlet óta egyharmadával esett. A múlt hét elején napvilágot látott kínai decemberi olajvásárlási adatok meglehetősen kedvezőek voltak, de ez is csak arra volt elég, hogy néhány napra támaszt kapjon az olaj 30 dollár/hordó felett.

 

Az iráni olaj visszatérése a világpiacra tovább löki lefelé az olaj árát. A fő kérdés az, hogy milyen gyorsan állítja vissza Irán a termelését. Egy, a Bloomberg által végzett felmérés szerint Irán kezdetben csak napi 100 ezer hordót tud kitermelni, és ez fél év alatt napi 400 ezer hordóra növekedhet.

 

A szankciók hosszú évei alatt az olajipari beruházások is alacsony szinten maradtak Iránban, így valószínűleg hosszabb ideig tart a kitermelés teljes kapacitásának elérése, mint ahogy azt a piac jelenleg várja. Ha ez így van, akkor ez stabilizáló tényező lehet az olaj árára nézve. Az eddig kitermelt, és tárolókban lévő iráni olaj viszont rögtön elkezdi keresni a helyét, ahogy a szankciók megszűnnek.

 

A Reuters felmérése szerint több, egyenként is igen nagy, kb kétmillió hordó kapacitású teli tanker kész az azonnali indulásra. Ez rövidtávon mindenképpen nagy nyomás alá helyezi az olaj árát.


De mire is számíthatunk rövidtávon?

 

Technikailag mind a Brent, mind a WTI típusú olaj a túladott zónában tartózkodik, és különösen az elmúlt két hétben tapasztalt 20%-os esés miatt némi konszolidáció lenne várható. De a technikai elemzéseket most felülírja az iráni olaj megjelenése, egyre többen beszélnek 20 dolláros olajról is – így rövidtávon további esés valószínű.

 

A hedge fundok (a nagyobb kockázatokat vállaló, kevésbé szabályozott befektetési alapok) spekulatív short pozíciói rekord nagyságon állnak, és már csatlakoznak hozzájuk termelők is, akik klasszikus fedezeti ügyletekkel védekeznek a további árcsökkenés veszteségei ellen. Az arany iránti kereslet viszont nő, azzal együtt, hogy a globális pénzügyi piacokon továbbra sem enyhül a feszültség.

 

Az év első napjaiban a túlzott mértékű short pozíciók zárása adta meg a kezdő lökést, majd az elmúlt héten a befektetők ETF-eken keresztül komoly mértékben növelték az arany-állományukat. Az egyéb eszközök terén tapasztalható veszteségek miatt az arany ismét kedveltté vált. Az elmúlt héten 1072 dollár/uncia áron talált támaszt az arany, és innen indult növekedésnek – ha kitart a kockázatkerülő hangulat a piacokon, folytatódhat az emelkedés.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák