Hírek > Albérletet adsz ki? Most megtudhatod mennyi adót kell fizetned 2016-tól >

Albérletet adsz ki? Most megtudhatod mennyi adót kell fizetned 2016-tól

2016.01.19 04:04
Az ingatlan bérbeadásra sokan úgy tekintenek, hogy az egy “tiszta jövedelem”, azaz kiadja valaki a saját tulajdonban lévő lakását pl. 100.000 Ft-ért havonta, a bérlő fizeti a rezsit, és így a tulajdonos keresett 100.000 Ft-ot. És kész. Egyszerű matek.
Albérletet adsz ki? Most megtudhatod mennyi adót kell fizetned 2016-tól

Csak egy nagy baj van vele: nem helyes!

 

Miért is?

 

Egyszerű a válasz: mert az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem adóköteles Magyarországon.

 

Milyen adó-vonzattal kell a bérbeadónak számolnia az albérlet kiadás után?

 

 

Kétféle adónemet is fizetnie kell:

 

- EHO (14% mértékű)

- Személyi jövedelemadó (2016. január 1-től ez 15% mértékű)

 

DE!!! És itt jön a lényeg, amit sokan elrontanak, vagy nem ismernek jól:

 

- EHO-t csak akkor kell fizetnie a bérbeadónak, ha a bérbeadásból származó jövedelem éves szinten meghaladja az 1millió Ft-ot. Abban az esetben viszont, ha meghaladja az 1 millió Ft-ot, akkor a teljes összeg után, nem csak az 1 millió Ft-ot meghaladó részre. Erre érdemes figyelni!

 

További részleteket a SzámoldKi.hu oldalon találhat, ahol ingatlan bérbeadásakor fizetendő adó kalkulátor segít kiszámolni a pontos adó összegét.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák