Hírek > Felszámolás alatt álló brókercégek BÉT-részvényeinek értékesítése >

Felszámolás alatt álló brókercégek BÉT-részvényeinek értékesítése

2016.01.19 22:40
A felszámolás alatt álló Buda-Cash Brókerház, Quaestor Értékpapír és Hungária Értékpapír tulajdonában lévő, Budapesti Értéktőzsde (BÉT) által kibocsátott részvényeket értékesíti a felszámoló; összesen csaknem 103 ezer részvényről van szó, amelyek a BÉT alaptőkéjének 1,9 százalékát teszik ki.

A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) a honlapján tette közzé a nyilvános ajánlattételi felhívásokat, amelyekre február 3-ig várja az ajánlatokat.

 

A szerződések megkötésre február 22-ig kerül sor. A három brókercég közül a legtöbb BÉT-részvénnyel a Quaestor Értékpapír Zrt. rendelkezik, a tulajdonában lévő 65 124 darab részvény 1,2 százalé

 

knyi részesedést jelent, és névértéken 6 millió 512 ezer 400 forintot ér. Az ajánlattevőknek ajánlati biztosítékként 20 millió forintot kell megfizetniük. A Hungária Értékpapír tulajdonában 32 878 darab, névértéken 3 millió 287 ezer 800 forint értékű BÉT-részvény van. Az ajánlati biztosíték ezekre 7 millió forint. A Buda-Cash 4842 darab, 484 200 forint névértékű BÉT-részvénnyel rendelkezik. Ezek esetében 2 millió forint ajánlati biztosítékot kell megfizetni, mely a vételárba beleszámít, illetve visszafizetik annak, akinek az ajánlatát nem fogadják el.

 

A benyújtott pályázatok értékelése során elsődleges szempont a megajánlott vételár összege. Az értékesítések lebonyolításával az Equilor Befektetési Zrt.-t bízta meg a PSFN mindhárom társaság esetében. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015. november végén lett a Budapesti Értéktőzsde 75,75 százalékos tulajdonosa.

 

Az MNB a Wiener Börse leánycége, a CEESEG AG és az Österreichische Kontrollbank összesen 68,8 százalékos részesedését vásárolta meg, részvényeként 3550 forintért, azaz a teljes csomagért 13,2 milliárd forintot fizetett.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák