A kormány ott segít a családoknak, ahol tud

A magyar reformok működnek, amit az is mutat, hogy a sertés tőkehús általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését lehetővé tette a magyar gazdaság teljesítő képessége; a kormány a sertés tőkehús áfájának mérséklésével a családokat kívánja segíteni - húzta alá a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budaörsön sajtótájékoztatón.

A kormány ott segít a családoknak, ahol tud

Zsigó Róbert, a Auchan Magyarország Kft. helyi áruházában arról beszélt, hogy az FM évek óta küzd azért, hogy az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója jelentősen csökkenjen. Az agrártárca kitartó szakmapolitikai tevékenyégének köszönhetően újból csökkent egy alapvető élelmiszer áfája. Kiemelte: így ez év január 1-jétől a sertés tőkehúsok áfakulcsa minden eddiginél alacsonyabb, 5 százalék lett; ezzel a családok élelmiszerre fordított kiadásai 25 milliárd forinttal csökkenhetnek. Emlékeztetett: a szóban forgó folyamat 2014. januárjában kezdődött, amikor 5 százalékra csökkentették az élő- és félsertés áfáját.

 

A tapasztalatok és statisztikai adatok igazolták a szaktárca és az ágazati szereplők pozitív várakozásait: nőtt az élősertés felvásárlása, az exportja visszaesett, élénkült a tenyészállatok forgalma, nőtt a sertéstartók száma, valamint hosszú idő után ismét nőtt a sertésállomány. Múlt év január 1-jétől az élő és vágott szarvasmarha, juh, valamint kecske áfakulcsa is 5 százalékra csökkent. Most pedig, január 1-jével a kormány áfacsökkentési programjának keretében a sertés tőkehús áfája csökkent 27 százalékról 5 százalékra.

 

Az FM továbbra is kezdeményezi az intézkedés kiterjesztését, és támogatja, hogy az alapvető élelmiszerek további termékköreit is minél hamarabb kedvezményes áfakörbe sorolják - hívta fel a figyelmet. A sertéshús áfacsökkentésével a kormány a lakosság megélhetési terheit csökkenti. Számos termék ára ezer forint alá kúszott, a kormány ezzel is szeretné segíteni az emberek, a családok megélhetését - fűzte hozzá. Az államtitkár utalt arra: a sertéságazat fejlődését, a fogyasztás növelését segíti a "Kiváló Minőségű Sertéshús" (KMS) védjegy is. Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a KMS eredetigazolási programhoz.

 

Ennek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára. A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Ennek eredményeként a tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszer segíti a vásárlók tájékozódását, áruválasztását.

 

Megemlítette továbbá, hogy az idén a sertésstratégia folytatásához további 1,15 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány. Szólt arról is: az áfacsökkentés további jótékony hatása, hogy növeli a keresletet, a tisztességesen működő vállalkozások számára egyenlő versenyfeltételeket teremt, ösztönzi a belföldi sertéstenyésztést és az áfacsalásokkal terhelt sertéshúspiac kifehérítését. Így a mostani áfacsökkentés várhatóan a sertéshús ellátási lánc további fehéredésével jár majd.

 

Az intézkedés a magyar sertéságazat versenyképességének megőrzését és növekedésének előmozdítását is segíti. Benoit Barbault, az Auchan Magyarország Kft. termékigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a kormány kedvező döntése nyomán a magyar vásárlók az eddiginél több minőségi sertéshúst vásárolnak majd, és kedvezőbb áron, mint korábban.

 

A sertés tőkehús áfájának csökkentése 17 százalékos árcsökkentést jelent a vásárlók számára. Az Auchan ezt a 17 százalékos csökkentést teljes egészében továbbadja a vásárlóknak. Példaként hozta: az a hús, amelynek kilója eddig 1000 forintba került, mostantól a vevők 826 forintért tudják megvenni kilogrammonként. Emlékeztetett: az Auchan Magyarországon évente mintegy 6000 tonna sertéshúst értékesít. Várhatóan ez a mennyiség az áfacsökkentésnek köszönhetően tovább emelkedik - tette hozzá.

 

Közölte: az Auchan áruházakban található termékek több termelőtől származnak. Ennek része az Auchan Magyarország "háztáji sertésprogramja", amely 2014-ben kezdődött, és ebben a programban már több mint 100 tenyésztő van. Ez a program élénkíti a gazdaságot és javítja a sertéshúsok minőségét is. Az Auchan tavalyelőtt megkapta a KMS-minősítést is, elsőként a magyarországi hipermarketek közül.

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás:

Ekkora összegű támogatást kaptak az állattartó telepek fejlesztésre

Állattartó telepek fejlesztésére országosan eddig 621 nyertes pályázat 290,5 milliárd forint támogatást kapott - mondta szerdán, Gödöllőn az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.
2021. 08. 25. 18:00
Megosztás:

Lengyelország ezért épít kerítést a fehérorosz határon

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát - jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.
2021. 08. 24. 08:00
Megosztás:

Erre figyeljen, ha szüretelni készül!

Megkezdődött a szüreti időszak, fokozottan kell figyelni a mustgáz veszélyeire - hívta fel a figyelmet Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook oldalán.
2021. 08. 23. 07:00
Megosztás:

Merkel szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha megpróbálja fegyverként használni Ukrajnával szemben az Északi Áramlat-2 gázvezetéket - jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap Kijevben, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.
2021. 08. 22. 19:00
Megosztás:

A nők kulcsszerepet játszanak a vidéki térségek fejlődésében

Tizenegy ország részvételével nemzetközi miniszteri konferenciát szervezett pénteken Kranjban a szlovén Mezőgazdasági, Élelmezésügyi és Erdészeti Minisztérium, amelynek témája a nők helyzete a vidéki térségekben volt - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
2021. 08. 21. 20:00
Megosztás:

Indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 15:00
Megosztás:

Tizenkét magyar vállalkozás részvételével indul az AGRA mezőgazdasági vásár

Tizenkét magyar cégnek biztosít részvételi lehetőséget a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. az idei AGRA Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron - közölte a CED az MTI-vel.
2021. 08. 21. 13:00
Megosztás:

Magas volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt

Rendkívüli volt az érdeklődés az idei debreceni Farmer expo iránt: a pénteken véget ért 30. jubileumi nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítást több mint harminc ezren keresték fel az egyetem Böszörményi úti campusán - jelezte a vásárzárást követően Vaszkó László vásárigazgató az MTI-nek.
2021. 08. 21. 05:00
Megosztás:

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.
2021. 08. 20. 16:00
Megosztás:

Szennyezett szójavetőmagot talált a Nébih

GMO-szennyezett szójavetőmagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), így az előállítók és a felhasználók ellen is intézkedni kellett - közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.
2021. 08. 20. 02:00
Megosztás:

Történelmi léptékű az agrárfinanszírozás

A magyar kormány az uniós forrásokhoz történelmi léptékű társfinanszírozást biztosít, a korábbi 17,5 százalékos helyett 80 százalékosat; az idén annyi pénzt fognak kifizetni vidékfejlesztésre, mint a megelőző hét évben összesen - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Kiskunfélegyházán, a Kiskun Expo megnyitóján.
2021. 08. 20. 00:05
Megosztás:

Mától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére

Augusztus 18-tól, szerdától lehet pályázni az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére - jelentette be az agrárminiszter kedden Debrecenben, a Farmer expo megnyitóján.
2021. 08. 18. 07:30
Megosztás:

Moszkva mielőbbi tárgyalásokat sürget az afgán konfliktussal kapcsolatban

Önzésükről lemondva komoly tárgyalásba kell kezdeniük az ország leendő átmeneti koalíciós kormányáról az afganisztáni konfliktusban szembenálló feleknek - jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz külügyminisztérium második ázsiai osztályának vezetője vasárnap a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének (ügyvivő) vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.
2021. 08. 15. 16:00
Megosztás:

Kitűnő őszi kalászos vetőmagokat vethetnek a termelők

Megfelelő mennyiségű és minőségű őszi kalászos vetőmag áll majd rendelkezésre a hamarosan kezdődő szezonkezdetre a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint. A testület az idei évre nettó 123.100 forint / tonna tájékoztató árat tett közzé a hazai mezőgazdaság fontos növénycsoportjának vetőmagjaira.
2021. 08. 14. 18:00
Megosztás:

Meglepetést okozott a gabonatermés mennyisége Zala megyében

A kedvezőtlen időjárás ellenére a vártnál több gabona termett Zala megyében, az őszi árpa, az őszi búza és a repce átlaghozama is meghaladta a tavalyi átlagot - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.
2021. 08. 14. 16:00
Megosztás: