Hírek > A kormány bürokráciacsökkentő tervei nélkülözik a hosszú távú tervezést >

A kormány bürokráciacsökkentő tervei nélkülözik a hosszú távú tervezést

2016.01.22 20:50
A kormány tegnap bejelentett bürokrácia csökkentő terveit a Liberálisok szerint mint oly sokszor, most is az átgondolatlanság, a kapkodás, a hosszú távú tervezés teljes hiánya jellemzi. A Liberálisok szerint is szükség van a bürokrácia csökkentésére, de az ehhez vezető utat jóval nagyobb körültekintéssel kell megtervezni.

A kormány tegnap úgy hozta nyilvánosságra a 70 megszüntetésre, vagy átszervezésre váró intézmény listáját, hogy azok átvilágítása még be sem fejeződött. Annak a vizsgálata sem zárult le – sőt, talán el sem kezdődött -, hogy a megszüntetés előtt álló intézmények feladatait át tudják-e venni más állami szervek, minisztériumok. Ez annál is kétségesebb, mivel ismert, hogy a minisztériumoknál már most is túlterheltség van, több helyütt munkajogi aggályokat is felvet a munkavállalók túlfoglalkoztatása.

 

A Liberálisok szerint a munkaügyi ellátó rendszer is alkalmatlan egy 50 ezres, javarészt diplomás munkavállalói tömeg fogadására, ellátására és esetleges átképzésére. A Fidesz-kormány korábbi intézkedési miatt ezeknek az embereknek alig 3 hónapnyi ellátás jár majd, holott köztudott, hogy ennyi idő Magyarországon nem elég egy új állás elnyeréséhez. A hivatalokból kikerülő emberek tehát nagy eséllyel a közmunkások táborát növelik majd.

 

A Liberálisok szerint az átgondolatlanságot jelzi az is, hogy a kormány által felsorolt intézmények sorában van többek között a Nemzeti Kommunikációs Hivatal is, amelyet a kormány nemrég hozott létre, de máris szükségtelennek tart.

 

A hivatal létrejöttét a kormány korábban még azzal indokolta, hogy ez a szervezet elengedhetetlen a kormányzati kommunikációs feladatok költséghatékony megvalósításához. A Liberálisok úgy vélik, hogy nagy szükség van a bürokrácia csökkentésére hazánkban, ám koránt sem biztos, hogy a most bejelentett kormányzati tervek hosszú távon ezt a célt szolgálják, éppen ellenkezőleg, ezek az intézkedések könnyen vezethetnek a bürokrácia növekedéséhez.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák