Hírek > Hol a legjobb élni a világon? Top tízes lista >

Hol a legjobb élni a világon? Top tízes lista

2016.01.22 23:25
Melyek a világon azok az országok, amelyekben - figyelembe véve az életszínvonalat, az emberi jogokat és a gazdasági, vállalkozói helyzetet és kultúrát - a legjobb élni?
Hol a legjobb élni a világon? Top tízes lista

Erre a kérdésre próbál meg választ adni egy amerikai-svájci tanulmány, amelyet a készítők a napokban ismertettek a davosi Világgazdasági Fórumon.

 

A lista utolsó helyén Dánia található. Azonban az ország lakosainak természetesen így sincs szégyenkezni valója, hisz az elérhető 10 pontból 8,6-ot szereztek meg.

 

A listán előrébb, a kilencedik helyen szerepel Hollandia.

 

A két ország közötti különbséget elsősorban az határozza meg, hogy itt a vállalkozói keretfeltételek jobbak, mint a dánoknál.

Az elemzés összegyűjtött pontjainak száma a hollandoknál 8,7 pont.

 

Franciaország elsősorban azzal szerezte meg a nyolcadik helyet, hogy itt a kultúra és az általános életminőségi színvonal igen magas - a franciák joggal örülhetnek az eredményeknek annak ellenére, hogy néhány szempontból a dánok és a hollandok is megelőzik őket. Így a franciák a felmérésben 9 pontot szereztek.

 

Az előkelő hetedik helyen Japán áll. Az elemzők itt kiemelik az ország kultúrális értékeit, de az értékelés során igen sokat nyomott a latba a japán vállalkozói szellem, munkabírás és technológiai fejlettség is. Az összegyűjtött pontszám ebben az esetben 9,4.

 

A lista hatodik helyén Ausztrália áll. Az elemzők itt elsősorban azt emelik ki, hogy a kontinensnyi ország esetében az életminőség és a gazdasági teljesítőképesség, illetve a gazdasági- vállalkozói környezet optimális egyensúlyban áll. Az ország minősítését csupán az hátráltatja, hogy - más országokkal összehasonlítva - kultúrális öröksége szegényesebbnek mondható, így az ország a felmérésen 9,5 pontot gyűjtött össze.

 

Svédország azzal érte el az ötödik helyet, hogy az elemzők meglátásai szerint ez az az ország, ahol különösen nagy hangsúlyt fektetnek a lakosok polgári jogaira. Emellett Svédország nagy előnye az is, hogy igen nyitott a vállalkozók, cégek számára is. Az ország a felmérésen 9,7 pontos átlagot ért el.

 

Az USA a listán a negyedik helyet szerezte meg, 9,7 pontos átlaggal, annak ellenére, hogy sokan az első helyre várták. Azonban az ország esetében több probléma is felmerül: elsősorban az, hogy egyes tagállamokban kiugróan magasak az árak, valamint egyes esetekben a közbiztonság is kívánnivalót hagy maga után.

 

A SzámoldKi.hu ezt a kalkulátort ajánlja:

- Hol kellene élned, hogy boldog légy? - kalkulátor

 

Nagy-Britannia az az ország, amely egyetlen kategóriában sem nyújt kiemelkedőt. Azonban a gazdasági teljesítés, a kultúra színvonala és az ország általános befolyásának terén az angolok igen jelentős eredményekkel büszkélkedhetnek. Ez összességében elég számukra a harmadik hely megszerzéséhez: az ország átlaga 9,8 az elérhető 10-ből.

 

Kanadában kiemelkedő az életszínvonal. Emellett az elemzők kihangsúlyozzák azt is, hogy az országban igen nagy figyelmet szentelnek a polgári jogok betartására. Itt a vállalkozói kultúra is igen magas színvonalon áll. Mindez összességében Kanadának az előkelő második helyet jelenti a listán, 10/10-es átlaggal. A legjobb - első helyet Németország szerezte meg ezen a listán, 10/10-es átlaggal.

 

Az elemzők szerint itt a legjobb a vállalkozói kultúra, illetve a vállalkozói-, cégalapítási keretfeltételek is kiemelkedőek Németországban. Az elemzők emellett aláhúzzák a kiemelkedő életszínvonalat, illetve - gazdasági hatalma mellett - Németország politikai és világpolitikai befolyását is.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák