Hírek > Törökország szoros emberfogásban >

Törökország szoros emberfogásban

2016.01.26 02:04
Az Európai Unió szorosan nyomon követi, hogy Törökország milyen intézkedéseket tesz a menekültáradat megfékezése érdekében - közölte hétfőn Ankarában Johannes Hahn, az unió bővítési tárgyalásokért felelős biztosa hétfőn.
Törökország szoros emberfogásban

Az EU és Törökország között Politikai párbeszéd címmel tartottak magas szintű találkozót, melynek fő témája a migrációs válság, valamint a török biztonsági erők és a kurd kisebbség fegyveresei között kialakult konfliktus kezelése volt. Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a találkozó után tartott sajtótájékoztatón kifejtette, hogy az Európai Uniónak szélesebb körű támogatást kell nyújtania Ankarának a migránsválság megoldásához. Rendkívül fontos lenne elindítani Szíriában a politikai átmenet folyamatát, mivel az jobb humanitárius körülményeket tenne lehetővé a 2011 tavasza óta polgárháború sújtotta országban - hangsúlyozta.

 

Hozzátette, hogy az EU belátható időn belül folyósítja Törökországnak azt a 3 milliárd eurót, amellyel az unió hozzájárul az Európába tartó menekülthullám megállításához. Az Európai Unió és Törökország 2015. november 29-én állapodtak meg a támogatásról Brüsszelben.

 

"Folyik az előkészítő munka, hogy a pénzeket megfelelően lehessen felhasználni. Még egyszer mondom: ez nem zsebpénz, hanem projektekre szánt forrás" - húzta alá Mogherini. Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter közölte, hogy minden késlekedés érinti a menekültek mindennapjait, oktatásuk és egészségügyi ellátásuk körülményeit.

 

Johannes Hahn, az EU bővítési tárgyalásokért felelős biztosa nyomatékosította: változott, hogy honnan érkezik a legtöbb menekült Törökországba; negyven százalék alá csökkent a Szíriából érkezők aránya. Federica Mogherini elítélte a terrorizmus minden formáját, továbbá azonnali tűzszünetre és a megbékélés folyamatához való visszatérésre kérte a szemben álló török és kurd felet.

 

Jelezte, hogy a megbeszélésen jelen lévő tisztviselők egyöntetű aggodalmuknak adtak hangot a délkelet-törökországi helyzet miatt. Volkan Bozkir török EU-ügyi miniszter viszont leszögezte: Törökország szuverén államként minden olyan terrorszervezet ellen folytatja a küzdelmet, amely fenyegeti nemzetbiztonságát, beleértve a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) is.

 

Törökország főként kurdok lakta délkeleti térségében tavaly nyáron éleződött ki a helyzet. Szinte mindennapossá váltak az összecsapások a török biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet fegyveresei között, s ezzel gyakorlatilag összeomlott a török kormány és a PKK között két éve kötött tűzszünet. A 31 éve zajló konfliktus eddig javarészt Törökország vidéki területeire összpontosult, azonban az erőszak legújabb fellángolása már városokra is átterjedt.

 

Az összecsapások miatt mintegy 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására az ország délkeleti részén, és legalább 560 - köztük 150 civil - halálos áldozatot követeltek a fegyveres cselekmények. Ahmet Davutoglu török kormányfő a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy végéhez közelít a kurd fegyveresek elleni katonai művelet.

 

A miniszterelnök egyben körvonalazta Ankara azon terveit is, amelyek alapján szorosabb ellenőrzés alá vonnák a kurdok lakta délkeleti országrész egyes területeit. Hahn a találkozón azt is kiemelte, hogy a szólás és a gyülekezés demokratikus szabadságjoga alapvető Törökország számára az uniós csatlakozási folyamatban. Az EU mind uniós, mind helyi szintén kész segíteni Törökországnak, hogy megbékéljenek a kurdokkal - hangsúlyozta Hahn.

 

Mint mondta, az Európai Unió kitüntetett figyelemmel kíséri és vizsgálja Törökországnak a menekültválság megfékezését illetően tett lépéseinek hatékonyságát. Bozkir úgy vélekedett, hogy az unió és Törökország között fennálló vámmegállapodás felülvizsgálatát követően akár meg is kétszereződhet a Törökország és az Európai Unió közötti kereskedelmi forgalom, amely így a 300 milliárd dollárt is elérheti. A revíziót az év második felében kezdik.

---

Vízválasztó:

Ha nincs 2 millió forintja, akkor ezt ajánljuk.

Ha viszont van 2 milliója, akkor ezzel jár jól.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák