Hírek > Szem előtt az 'egy Kína' elv >

Szem előtt az 'egy Kína' elv

2016.01.28 10:40
Washington továbbra is tartja magát az "egy Kína" elvhez és a kapcsolatokat megalapozó három korábbi kínai-amerikai közös közleményhez - erről John Kerry amerikai külügyminiszter biztosította kínai vendéglátóját, Vang Jit a két fél pekingi tárgyalásain.

Ennek azért volt jelentősége, mert a nemrég megtartott tajvani választásokon a függetlenségpártiként ismert, ellenzéki Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltjét választották meg elnöknek, s a törvényhozásban ugyancsak a DPP szerzett többséget. Peking azóta óvatos gyanakvással figyeli, hogy az új elnök megnyilatkozásai alapot adnak-e a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatok további békés építéséhez.

 

Kerry a határozott washingtoni álláspontot, miszerint az amerikai kormány csakis egy Kínát ismer el, amelynek Tajvan a része, s nem támogatja Tajvan függetlenségét - nyilvános sajtótájékoztatóján is megerősítette. Vang Ji ezzel kapcsolatban megállapította, bármilyen változások is következnek be Tajvanon, az az alapvető tény, hogy "a kínai szárazföld és Tajvan egyetlen Kína része, nem változott és nem fog megváltozni". Egyúttal arra hívta fel az Egyesült Államokat, hogy konkrét lépésekkel támogassa a Tajvani-szoros két partja közti békés fejlődést.

 

A kínai kormány tajvani ügyekért felelős hivatalának szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra is, hogy a kapcsolatok politikai alapja az úgynevezett 1992-es konszenzus, amely épp az "egy Kína" elvet foglalta magába, továbbá Tajvan függetlenségének az elvetése.

 

Ma Hsziao-kuang szóvivő beszámolt arról, hogy a hivatal vezetője a napokban találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettessel, akivel arról beszéltek, hogy a választások hozta új helyzetben a béke és stabilitás kihívásokkal és bizonytalanságokkal terhelt. A szóvivő külön is felhívta a figyelmet az 1992-es konszenzus jelentőségére, s kifejezte: Peking ennek elismerését és a korábbi megállapodások érvényben tartását várja a május 20-án beiktatandó új tajvani vezetőtől, Caj Jing-ventől. A további tárgyalások lehetősége is ettől függ - fogalmazott Ma.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák