Hírek > Hazaterelt kínaiak >

Hazaterelt kínaiak

2016.01.28 17:03
Tavaly több mint 850, gazdasági bűncselekményekkel, sikkasztással gyanúsított kínait vittek haza a kínai hatóságok 66 országból - közölte szerdán a Közbiztonsági Minisztérium, tavaly áprilisban indított kampányának eredményét ismertetve.
Hazaterelt kínaiak

Az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült volt hivatalnokok, tisztségviselők, üzletemberek közül 366-an állítólag önként adták fel magukat a Rókavadászat 2015 elnevezésű akciósorozat nyomozóinak. A közzétett adatokból az derült ki, hogy a kézre kerítettek közül 212-en voltak érintettek 10 millió jüannál (közel 440 millió forint) nagyobb értékű ügyekben. 39-en több mint tíz éve bujkáltak, egyikük 21 éve élt háborítatlanul.

 

A Rókavadászat rendőreinek 114 olyan szökevényt sikerült elfogniuk, akik külföldre szökésük után megváltoztatták a nevüket, identitásukat. Az összes elfogott gyanúsított egyharmadára Délkelet-Ázsia országaiban akadtak rá. Ketten érkeztek az Egyesült Államokból, a többiekről nem közöltek információkat.

 

A közbiztonsági tárca illetékesei tájékoztatójukon elmondták, több mint 50 munkacsoportot küldtek a határon túlra, hogy az egyes ügyekben együttműködjenek a külföldi bűnüldöző szervekkel és a helyi kínai külképviseletekkel. Egy évvel korábban, a 2014. évi "Rókavadászat" keretében 680 olyan szökevényt vettek őrizetbe, akik tisztességtelen úton szerzett vagyonukkal külföldre szöktek. A tárca nem közölte, hogy összesen hány embert keresnek, de vélhetően hosszú a lista.

 

A washingtoni székhelyű Globális Pénzügyi Integrációs Csoport becslései szerint 2002 és 2011 között 1,08 ezer milliárd dollár értékű pénz áramlott ki illegálisan Kínából. Kínának nincs kiadatási egyezménye több nyugati országgal, köztük az Egyesült Államokkal és Kanadával, a gazdasági bűnözők legkedveltebb célországaival. Korábbi hírek arról szóltak, hogy Peking olyan megállapodást szeretne kötni Washingtonnal, amely lehetővé tenné a korrupt köztisztviselők oda menekített vagyonának visszaszerzését is.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák