Hírek > Gyenge kezdés után még jött egy Fed 'rúgás' is. Nincs öröm a Wall Street-en >

Gyenge kezdés után még jött egy Fed 'rúgás' is. Nincs öröm a Wall Street-en

2016.01.27 21:20
Gyenge kezdés után vegyesen alakultak az árfolyamindexek szerdán az amerikai tőzsdéken, majd a Fed-kamatdöntés után ismét veszteségbe fordultak.
Gyenge kezdés után még jött egy Fed 'rúgás' is. Nincs öröm a Wall Street-en

Az előző napi nagy, mintegy másfél százalékos nyereség után a Wall Street vezető indexei szerdán a negatív kezdés és a pozitív tartományba tett kitérő után 0,7 és 0,5 százalékos veszteséget mutattak a Fed kamattartó döntésének bejelentését követően.

 

A Nasdaq piac Composite indexe viszont többé-kevésbé a veszteséges tartományban mozgott szerdán, a Fed-bejelentés után pedig 1,3 százalék mínuszba süllyedt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntő ülését követően a piaci várakozásoknak megfelelő bejelentést tett az irányadó kamatok szinten tartásáról.

 

Indoklásában a Fed megerősítette szándékát a monetáris szigorítás folytatására, miszerint a makrogazdasági adatok által indokolható mértékű, fokozatos ütemű monetáris szigorítást hajt végre. A tőzsdei árfolyamok azért vettek negatív fordulatot a Fed bejelentését követően, mert a testület a piaci várakozásokkal ellentétben a döntéshez fűzött magyarázatban nem zárta ki egyértelműen egy újabb kamatemelés lehetőségét a márciusi ülésen.

 

Piaci szakértők a dokumentum szövegezéséből mindenesetre azt a következtetést vonták le, hogy a korábbinál enyhébben felfelé ívelő kamatpályára lehet számítani az idén.

 

A Wall Street indexei a kamatdöntéstől függetlenül elsősorban nagyvállalati eredménybeszámolók hatására gyengültek szerdán. A DJIA indexben nagy súlyozással szereplő Apple és Boeing egyaránt nagy árfolyamveszteséget szenvedett el. Az Apple részvénye például öt és fél százalék, a Boeing részvénye pedig nyolc és fél százalék veszteséget mutatott, amikor a DJIA este fél százalékos veszteségben járt.

 

Mindkét vállalat jó eredménye ellenére a befektetők szemében csalódást keltő előrejelzést tett az előttünk álló évre. A befektetők egyébként sem a negyedik negyedéves vagy a múlt évi eredményadatokra kíváncsiak, hanem sokkal inkább az éves előrejelzésekre, az eredményprognózisokra. A héten felgyorsul az eredménybeszámolói szezonban a jelentések közzétételének az üteme.

 

Az S&P-500 index tagvállalataiból a héten 135 teszi közzé beszámolóját a FactSet adatai szerint. A Wall Street indexeinek a nap folyamán pozitív tartományban tett kitérője az olajárak emelkedésének volt köszönhető. Az indexeket az energiaipari vállalatoknak az olajár-emelkedést követő erősödése emelte meg.

 

Este, mintegy másfél órával az amerikai tőzsdék zárása előtt a Brent nyersolaj ára már 4,13 százalék, a WTI nyersolajé pedig 2,75 százalék emelkedést mutatott a globális kereskedelemben. A Brent jegyzése ekkor hordónként 33,92 dolláron, a WTI hordónként 32,32 dolláron állt. Az olajár a múlt héten 12 éves mélyponton állt, hordónként 28 dollár alatt. A szerdai erősödés annak volt köszönhető, hogy híre ment egy esetleges megállapodásnak az OPEC és Oroszország között a termelés csökkentéséről az olajárak "stabilizálása" érdekében.És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák