Hírek > Színes forradalmak magvai >

Színes forradalmak magvai

2016.01.28 17:22
A Nyugat nem fog lemondani arról, hogy politikai befolyásának megerősítése érdekében elültesse a "színes forradalmak" magvait Vietnamban - vélekedett a kínai Global Times című napilap csütörtöki szerkesztőségi cikkében.

A Vietnami Kommunista Párt (VKP) szerdán zárult kongresszusához kapcsolódó írás ugyanakkor úgy értékelte, hogy Peking számára pozitív jel Nguyen Phu Trong újraválasztása a főtitkári posztra. A lap utalt arra rá, Nguyen Phu Trongot a nyugati média konzervatívnak címkézi, miközben a miniszterelnökségről lemondott és a főtitkári székért ringbe szállt, majd a versenyben alul maradt Nguyen Tan Dungot reformistának.

 

Ezzel együtt előbbit sokkal inkább tartják Peking-barátnak, utóbbit pedig Washingtonhoz közeledőnek.. A Global Times szerint az eddigi vietnami reformfolyamat sikeresnek mondható, annak pedig eleve kevés és kevés is volt az esélye, hogy az ország a reformok nyugati típusú modelljét válassza.

 

A szerző emlékeztet rá, hogy Kína Vietnam legnagyobb szomszédja, s még akkor is legnagyobb kerekelemi partnere marad, ha az ország csatlakozik a Csendes-óceáni Partnerségi megállapodáshoz (TPP). Nem utolsó sorban "Kína és Vietnam szocialista országok" - áll a cikkben a két ország szoros viszonyának megkerülhetetlenségét hangsúlyozva.

 

A területi konfliktusokra utalva az angol nyelven megjelenő, nacionalista hangvételű újság - egyfajta reményként is - azt emeli ki, hogy mindkét fél józanul arra törekszik, hogy ezek ne befolyásolják a szélesebb értelemben vett politikai, gazdasági kapcsolatokat.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák