Hírek > Devizaadósság visszafizetés forintból >

Devizaadósság visszafizetés forintból

2016.01.28 21:40
A lejáró devizaadósságot elsősorban forintból kell finanszírozni, amennyiben azonban szükséges, devizakötvényt is kibocsát az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - mondta egy csütörtöki háttérbeszélgetésen a központ vezérigazgatója.
Devizaadósság visszafizetés forintból

Barcza György hozzátette: 2016-ra egymilliárd euró összegű devizakötvényről szól a kibocsátási terv, ami történhet euróban, kínai renminbiben, dollárban, vagy mindhárom devizában egyszerre. Megjegyezte: a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyetértés van a forintosításról, az államadósság - jelenleg 32 százalékon álló - devizaarányának további csökkentéséről.

 

A tervezettnél magasabb tavalyi pénzforgalmi hiányt azzal magyarázta, hogy a magyar költségvetés előre kifizette a jóváhagyott uniós programokat, amit az unió utólag térít meg a költségvetésnek. Erre azonban nincs határidő - tette hozzá. Mintegy 560 milliárd forint, a bruttó hazai termék 1,7 százaléka lehet az uniós transzferek miatti eltérés a pénzforgalmi és az eredményszemléletű hiány között - ismertette.

 

Tavaly a pénzforgalmi hiány várhatóan a GDP 3,6 százaléka, az eredményszemléletű - Eurostat - hiány 2,0 százaléka lett. Barcza György úgy vélekedett, ha a nemzetközi hitelminősítők felminősítik Magyarországot, az kiszélesíti a potenciális befektetői kört. A felminősítésre általában csökken a hozam, de annak mértéke attól is függ, mennyire árazták be előre a befektetők - tette hozzá.

 

Kiemelte: mintegy 2 milliárd eurónak megfelelő devizát törlesztett elő az ÁKK tavaly, a normál 2,5 milliárdnyi lejáraton felül. Ebben önkormányzati hitelek, dollár- és eurókötvény visszafizetések is benne vannak - tette hozzá. Az ÁKK igyekszik nem túlzott kibocsátással megjelenni a forintpiacon, ha a tervhez képest több forintot tud értékesíteni, azt likviditási vagy óvatossági szempontokból, vagy devizaadósság előtörlesztésére tudja begyűjteni - magyarázta.

 

Kitért arra, hogy december után januárban is erős volt a lakossági állampapírok értékesítése, az aukciós értékek a terv szerint alakulnak, egyelőre nem lát okot az ÁKK vezérigazgatója arra, hogy változtassanak a terven.

 

Barcza György kiemelte: az ÁKK kettős célja, hogy biztosítsa az állami kifizetéseket - likviditást - és hogy csökkenjen a bruttó államadósság rátája. Hozzátette: mivel az adósságrátát csak az év végén mérik, a likviditás azonban az egész évben fontos, az év közben lehet a szükségesnél több a likviditás, az év végén azonban az adósságráta csökkentése válik fontosabbá.

 

Tavaly decemberben 1188 milliárd forintot törlesztett az ÁKK, ami "nem trükközés", mivel lejáratokat törlesztett, egyebek mellett diszkont kincstárjegyet, prémium euró magyar államkötvényt (PEMÁK), és 288 milliárd forint értékben visszavásárolt devizakötvényeket is a központ, utóbbit a bruttó adósságráta csökkentésére.

 

A devizakötvény visszavásárlást lehetővé tette, hogy forint állampapírokból többet bocsátott ki az ÁKK, azaz a betétállománya is magasabb volt - ismertette Barcza György.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák