Hírek > Újabb migráns rohamra számíthat Európa? >

Újabb migráns rohamra számíthat Európa?

2016.01.29 08:02
Újabb ezrek hagyják el otthonukat a délkelet-törökországi hideg télben a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei közt kiéleződő összecsapások miatt - írták a csütörtöki török lapok.

Diyarbakir város lakosai zömmel azután indultak útnak, hogy szerdán délben a tartomány kormányzója Sur történelmi körzetének újabb öt kerületében kijárási tilalmat rendelt el, de - a Hürriyet című török ellenzéki napilap beszámolója szerint - sokan már a tiltás kiterjesztése előtt útra keltek.

 

Sur tizenöt kerületében már december 2-a óta kijárási tilalom van érvényben, hogy a biztonsági erők el tudják távolítani a PKK barikádjait és robbanószerkezeteit. Az otthonukat elhagyók között van, aki vállára vetett ágyneműjével gyalogol, mások talicskán tolják hűtőszekrényüket, mosógépüket vagy szőnyegeiket.

 

Olyan is van, aki beteg, kerekesszékes rokonát menekítette ki a várható harcok elől - jelentette a Dogan török hírügynökség. Egy, a Habertürk című napilap tudósítójának nyilatkozó, neve elhallgatását kérő suri lakos arról számolt be, hogy a biztonsági erők közölték vele: azonnal elhagyja otthonát vagy arra később már nem lesz lehetősége.

 

A Vatan című napilapnak egy nyolcvanéves férfi arról beszélt, hogy a térségben olyan hideg van, hogy azt a szabadban senki nem tudja tartósan elviselni. Az újság megszólaltatott egy négygyermekes anyát is.

 

"Albérletben élek, még a villanyszámlát és a vízdíjat sem tudom fizetni, hova menjek? Négy gyerekkel ki fogad be?" - panaszolta a nő. Az NTV török hírtelevízió értesülései szerint két hónap alatt mintegy húszezer ember hagyta el otthonát.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák