Hírek > Vége az olajár zuhanásának >

Vége az olajár zuhanásának

2016.02.02 16:23
A kőolaj világpiaci árának ilyen mértékű beszakadására nem sokan számítottak, a Fidelity International szakembereinek mindenesetre van néhány okuk óvatosan bízni abban, hogy már közel az árak bizonyos mértékű konszolidálódása is.
Vége az olajár zuhanásának

A kőolajipari beruházások mértéke világszerte drasztikusan csökken: a kitermelők visszafogják az új projekteket, és – ami talán a legfontosabb – az USA palaolaj-kitermelése 2016-ra 0,5 millió hordó/nap mennyiséggel csökkenni fog, ami segít némileg helyrebillenteni a termelés és a kereslet között világviszonylatban kialakult egyensúlytalanság.

 

 

Ha az USA jegybankja rákényszerül a lassú ütemű normalizálásra, az lelassíthatja, sőt meg is fordíthatja a dollár árfolyamának emelkedését, mely az alacsony olajár egyik fő oka volt.

A jelenlegi alacsony árak mellett alig van igény az olajárhoz kapcsolódó fedezeti ügyletekre, és az utóbbi időben a spekulatív célú eladási ügyletek iránti érdeklődés is megcsappanni látszik.

 

 

Paul Gooden, a Fidelity USA energiaiparának elemzője szerint az alacsony árfolyam ellenszere az alacsony árfolyam, és a kitermelők beruházásai máris drámai visszaesést mutatnak. A Fidelity szakértője szerint a globális kőolajkészletek 2016 első felében feltehetően nőni fognak, azt követően viszont csökken majd a historikusan magasnak mondható szintjük.

 

Küszöbön áll a kínálati sokk, és a kőolaj árának várhatóan 60 dollár/hordó körül vagy afölött kell stabilizálódnia ahhoz, hogy a kínálat és a kereslet hosszú távon egyensúlyba kerüljön. Az USA-ból származó palaolaj deflációs hatású, ezért nem valószínű, hogy visszatér a 100 dollár/hordó körüli árszínvonal.

 

Dominic Rossi, a Fidelity befektetési igazgatója szerint pillanatnyilag az a fő kérdés, hogy az alacsony energiaárakból táplálkozó látványos nyereségeket elköltik-e vagy félreteszik, a szakértő úgy véli, az eddigi jelek sajnos az utóbbira utalnak. Az, hogy a részvénypiacok az idén jól teljesítenek-e, attól függ majd, hogy ezt a váratlan hozamot/pluszjövedelmet elköltik-e, és így az amerikai fogyasztók átveszik-e a stafétabotot a vállalati szektortól, és előlépnek-e az USA gazdasági növekedésének mozgatórugóivá. Bár a gépjárművek és lakások piacán ennek már vannak jelei, a gazdaság egészét tekintve még nem számottevő, és nem is elterjedt ez a jelenség.”

 

2015 - Az olajár beszakadása

 

A kőolaj ára tavaly október vége óta kb. 30%-kal, június vége óta kb. 50%-kal, 30 dollár/hordó alá is csökkent – a beszakadás mértéke jó pár megfigyelőre meglepetésként hatott. A Világbank1 még 2014 októberében is 96 dollár/hordó árat jósolt 2015-re, ami csaknem 50%-kal magasabb volt, mint a ténylegesen megvalósult érték. Amint az alábbi grafikonon is látszik, az olajár jelenleg zajló beszakadása szinte minden korábbinál brutálisabb mértékű volt.

 

 

Kínálati oldal

 

  • A 2011 és 2014 között átlagosan 95 dollár/hordó körül alakuló kőolajár további feltárás- és kapacitásbővítési beruházásokra ösztönözte a termelőket, még a drágábban kitermelhető olajmezőkön is.
  • A tartósan magas olajárak éppen egybeestek az USA-ban zajló palaolaj-forradalommal – ez volt a fő oka annak, hogy a 2015 végéig tartó hároméves időszak során az USA összesített nyersolaj- és folyékonyenergiahordozó-termelése 3,9 millió hordó/napra ugrott (ld. az alábbi grafikont)
  • Az USA palaolaj-termelésének 2012-2015 közötti bővülésének mértékét jól illusztrálja, hogy Irak, a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelő országa 2015-ben 4,1 millió hordót termelt ki naponta

 

 

Keresleti oldalról

 

  • Miközben a világ kőolajtermelése a fent bemutatottak szerint nőtt, a globális kereslet csökkent, aminek fő oka a kínai gazdasági növekedés lassulása volt.
  • A kínai gazdasági növekedés megtorpanása egyrészt azért hatott előnytelenül az olaj iránti keresletre, mert Kína a világ legnagyobb kőolaj-importőre, másrészt pedig mert Kína a kőolaj iránti kereslet növekedésének egyik fő forrása is.1
  • A növekedés általános lassulása mellett Kína gazdaságában a lakossági fogyasztás felé mutató átrendeződés is zajlik, így csökken a nagy kőolaj-igényű állóeszköz-beruházások és az exportcélú ipari termelés jelentősége. Az alábbi grafikonból arra következtethetünk, hogy ez a folyamat még nem zárult le.

 


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák