Hírek > Érthető a brit vészfék-mechanizmus >

Érthető a brit vészfék-mechanizmus

2016.02.02 21:21
A szociális juttatások vészfék-mechanizmusa elfogadható megoldása annak a brit követelésnek, hogy London korlátozhassa az EU-tagországokból érkező bevándorlók szociális támogatását - vélekedett Tomás Prouza, a cseh kormány európai ügyekért felelős államtitkára.
Érthető a brit vészfék-mechanizmus

Prouza a Twitter közösségi oldalon kedden délután közzétett bejegyzésében reagált az EU és Nagy-Britannia közötti megállapodás javaslatára, amelyet Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hozott nyilvánosságra Brüsszelben. A Donald Tusk által ismertetett javaslatban a "vészféknek" nevezett szigorítások szerint négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehetne csak igénybe venni a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatások teljes körét.

 

"A vészfék-mechanizmus elfogadható megoldás, most azonban a mozgás korlátozásának idejéről szóló vita lesz a legfontosabb" - írta a Twitteren Tomás Prouza a brit javaslatok negyedik kosarával kapcsolatban. Pozitívnak minősítette azt a javaslatot, amely az euróövezeten kívüli országoknak is lehetővé tenné, hogy beleszóljanak a döntésbe. Ezt a brit elképzelést Csehország már korábban támogatásáról biztosította.

 

A belső uniós piac elmélyítését és a versenyképességet érintő javaslatokkal összefüggésben Tomás Prouza kifejtette: jó hír, hogy az EU kiemelten kíván foglalkozni az adminisztratív terhek csökkentésével, valamint a digitalizáció és energiaipari együttműködés fokozásával.

 

Azt a brit elképzelést, miszerint London a jövőben már nem kapcsolódna be az EU tagállamai együttműködésének további elmélyítésébe, a cseh államtitkár nem kívánta minősíteni. David Cameron brit miniszterelnök néhány napja járt Prágában, és a cseh politikusokkal ismertette az EU-brit viszonyt érintő reformterveket és elképzeléseket.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák