Hírek > Egy reformcsomag, amit mindenki máshogy ért >

Egy reformcsomag, amit mindenki máshogy ért

2016.02.02 23:03
David Cameron brit miniszterelnök szerint igen jelentős módosításokat tartalmaz az európai uniós szabályozási reformtervekről kedden közzétett javaslatcsomag.
Egy reformcsomag, amit mindenki máshogy ért

A kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának vezetői és más EU-ellenes csoportok képviselői szerint ugyanakkor Cameronnak gyakorlatilag semmit sem sikerült kijárnia Brüsszelben az általa igényelt reformok közül.

 

Cameron a tervezet közzététele után tartott beszédében kijelentette: "van még munka" a részletek véglegesítéséig, de "tényleges előrelépés" történt azokon a szabályozási területeken, amelyeknek reformját a brit kormány elengedhetetlennek tartja Nagy-Britannia további EU-tagságához.

 

A brit miniszterelnök úgy fogalmazott: az intézkedéstervezet "elég jó ahhoz", hogy annak alapján ő pártolná a brit EU-csatlakozást, ha Nagy-Britannia még nem lenne az Európai Unió tagja. Hozzátette: ha sikerül végleges megállapodásra jutni, akkor a kormány a brit EU-tagság fenntartását fogja támogatni a tervezett népszavazás kampányában.

 

Cameron - aki egy üzleti rendezvényen beszélt - biztosította pártja EU-szkeptikus képviselőit arról, hogy Nagy-Britannia továbbra sem kíván csatlakozni az euróövezethez, és akkor jár el helyesen, ha "örök időkre" megtartja fizetőeszközéül a fontot. A brit gazdaság az ötödik legnagyobb a világon, és ezért is helyénvaló, hogy saját valutája legyen, az azzal járó rugalmassággal és saját gazdaságpolitikával - tette hozzá.

 

Cameron arra utalt ezzel, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által kedden ismertetett javaslatcsomag tételesen rögzíti: nincs helye a diszkriminációnak az egyes EU-tagállamok között annak alapján, hogy milyen fizetőeszközt használnak. A külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása mellett ennek kimondása volt London egyik legsarkalatosabb követelése. A brit kormányfő keddi beszédében kijelentette: az elmúlt években felmerült annak veszélye, hogy az Európai Unió átalakul az eurót használó tagországok "exkluzív klubjává".

 

Cameron szerint a diszkrimináció tilalmának egyértelmű rögzítésével sikerült elejét venni ennek a kockázatnak. Hozzátette: meggyőződése, hogy a most elért javaslattervezettel teljesítette választási programjának azt a pontját is, amely az EU-társállamokból érkező munkavállalók számának csökkentését ígérte. Kijelentette: hisz az EU-n belüli szabad mozgás alapelvében, de Nagy-Britanniára a keleti bővítés óta eltelt több mint egy évtizedben "túl nagy nyomás" nehezedett, és ezt a problémát is kezelni kellett.

 

A Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának prominens képviselői, és más politikai erők is azonban súlyos bírálatokkal illették Cameront, mivel véleményük szerint nem teljesültek a londoni reformelvárások. Liam Fox, az EU-ellenes tory képviselőcsoport egyik veteránja, aki korábban a védelmi miniszteri tisztséget is betöltötte Cameron kormányában, a BBC-nek nyilatkozva kedden úgy fogalmazott, hogy a Brüsszelben közzétett javaslatcsomag "a közelében sem jár" azoknak a reformoknak, amelyeket a brit kormány a választóknak megígért. Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője "szánalmasnak" nevezte a javaslatcsomagot.

 

Farage - akinek pártja a brit EU-tagság megszüntetésére törekszik - a BBC-nek azt mondta: ez a tervezet "nem érte meg a várakozást sem", amely megelőzte. Richard Tice, a Leave.Eu nevű, szintén a brit EU-tagság feladásáért küzdő konzervatív kampánycsoport társalapítója a brit nép becsapásával vádolta Cameront. Tice szerint nem igaz a brit kormányfő azon állítása, hogy jelentős haladást sikerült elérni, mivel a tervezetben "nincs semmi, ami ne a jelenlegi állapotokat rögzítené újra".


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák