Egy reformcsomag, amit mindenki máshogy ért

David Cameron brit miniszterelnök szerint igen jelentős módosításokat tartalmaz az európai uniós szabályozási reformtervekről kedden közzétett javaslatcsomag.

Egy reformcsomag, amit mindenki máshogy ért

A kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának vezetői és más EU-ellenes csoportok képviselői szerint ugyanakkor Cameronnak gyakorlatilag semmit sem sikerült kijárnia Brüsszelben az általa igényelt reformok közül.

 

Cameron a tervezet közzététele után tartott beszédében kijelentette: "van még munka" a részletek véglegesítéséig, de "tényleges előrelépés" történt azokon a szabályozási területeken, amelyeknek reformját a brit kormány elengedhetetlennek tartja Nagy-Britannia további EU-tagságához.

 

A brit miniszterelnök úgy fogalmazott: az intézkedéstervezet "elég jó ahhoz", hogy annak alapján ő pártolná a brit EU-csatlakozást, ha Nagy-Britannia még nem lenne az Európai Unió tagja. Hozzátette: ha sikerül végleges megállapodásra jutni, akkor a kormány a brit EU-tagság fenntartását fogja támogatni a tervezett népszavazás kampányában.

 

Cameron - aki egy üzleti rendezvényen beszélt - biztosította pártja EU-szkeptikus képviselőit arról, hogy Nagy-Britannia továbbra sem kíván csatlakozni az euróövezethez, és akkor jár el helyesen, ha "örök időkre" megtartja fizetőeszközéül a fontot. A brit gazdaság az ötödik legnagyobb a világon, és ezért is helyénvaló, hogy saját valutája legyen, az azzal járó rugalmassággal és saját gazdaságpolitikával - tette hozzá.

 

Cameron arra utalt ezzel, hogy az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által kedden ismertetett javaslatcsomag tételesen rögzíti: nincs helye a diszkriminációnak az egyes EU-tagállamok között annak alapján, hogy milyen fizetőeszközt használnak. A külföldi EU-munkavállalók szociális ellátási szabályainak szigorítása mellett ennek kimondása volt London egyik legsarkalatosabb követelése. A brit kormányfő keddi beszédében kijelentette: az elmúlt években felmerült annak veszélye, hogy az Európai Unió átalakul az eurót használó tagországok "exkluzív klubjává".

 

Cameron szerint a diszkrimináció tilalmának egyértelmű rögzítésével sikerült elejét venni ennek a kockázatnak. Hozzátette: meggyőződése, hogy a most elért javaslattervezettel teljesítette választási programjának azt a pontját is, amely az EU-társállamokból érkező munkavállalók számának csökkentését ígérte. Kijelentette: hisz az EU-n belüli szabad mozgás alapelvében, de Nagy-Britanniára a keleti bővítés óta eltelt több mint egy évtizedben "túl nagy nyomás" nehezedett, és ezt a problémát is kezelni kellett.

 

A Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának prominens képviselői, és más politikai erők is azonban súlyos bírálatokkal illették Cameront, mivel véleményük szerint nem teljesültek a londoni reformelvárások. Liam Fox, az EU-ellenes tory képviselőcsoport egyik veteránja, aki korábban a védelmi miniszteri tisztséget is betöltötte Cameron kormányában, a BBC-nek nyilatkozva kedden úgy fogalmazott, hogy a Brüsszelben közzétett javaslatcsomag "a közelében sem jár" azoknak a reformoknak, amelyeket a brit kormány a választóknak megígért. Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője "szánalmasnak" nevezte a javaslatcsomagot.

 

Farage - akinek pártja a brit EU-tagság megszüntetésére törekszik - a BBC-nek azt mondta: ez a tervezet "nem érte meg a várakozást sem", amely megelőzte. Richard Tice, a Leave.Eu nevű, szintén a brit EU-tagság feladásáért küzdő konzervatív kampánycsoport társalapítója a brit nép becsapásával vádolta Cameront. Tice szerint nem igaz a brit kormányfő azon állítása, hogy jelentős haladást sikerült elérni, mivel a tervezetben "nincs semmi, ami ne a jelenlegi állapotokat rögzítené újra".

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás: