Hírek > Mivel járna Nagy-Britannia kilépése az EU-ból? >

Mivel járna Nagy-Britannia kilépése az EU-ból?

2016.02.03 06:02
Londoni pénzügyi elemzők szerint rövid távon erősen negatív, hosszú távon enyhébb gazdasági hatásokkal járna a Brexit, vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból.
Mivel járna Nagy-Britannia kilépése az EU-ból?

Vicky Redwood, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a London által igényelt EU-reformokról kedden közzétett javaslatcsomagot értékelve úgy vélekedett, hogy a csomag csak mérsékelt változtatásokat tartalmaz, és ezért a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás várhatóan nagyon szoros eredményt hoz. Az elemző szerint ugyanis a tervezet nem tűnik olyan markáns reformcsomagnak, amely jelentős számú választót tudna felvonultatni a brit EU-tagság fenntartását pártoló tábor zászlaja alá.

 

Ha a referendumon a brit választók kiszavazzák Nagy-Britanniát az Európai Unióból, annak rövid távon lenne "néhány jókora negatív hatása", mivel a kilépési tárgyalások akár két évig is elhúzódhatnak, és e bizonytalansági időszakot különösen a beruházások szenvednék meg - jósolta a Capital Economics vezető közgazdásza. A szakértő szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a brit gazdaság befektetési és üzleti vonzereje kárt szenvedne, még akkor sem, ha a kilépési tárgyalások során a brit kormány nem tudna elérni kedvező kondíciókat például a szabadkereskedelem területén az Európai Unióval.

 

A Capital Economics mindig is azon a véleményen volt, hogy az esetleges Brexit hosszú távon sem különösebben jelentős előnyöket, sem komolyabb veszteségeket nem okozna a brit gazdaságnak - hangsúlyozta a cég főközgazdásza. Hozzátette: a rövid távú negatív hatásokat a brit gazdaság hosszabb távon nagy valószínűséggel ledolgozná. Más nagy londoni házak azonban nem ennyire derűlátók. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb központi előrejelzési forgatókönyve szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul: a ház az idén 2 százalékos, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában.

 

A CEBR elemzői szerint ugyanakkor ezeket az előrejelzéseket is lefelé ható kockázatokkal terheli a Brexit lehetősége, mivel kétségtelen, hogy legalábbis rövid távon egy ilyen fejlemény komoly zűrzavarral járna. Brexit esetén a CEBR a font meredek gyengülésére számít, és valószínűsíti azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése negatív hatással lenne a működőtőke-beáramlásra és a külföldi befektetői keresletre a brit ingatlanpiacon. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.

 

A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból. A brit kormány 2017 végéig tervezi kiírni a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról, de szinte konszenzusossá vált az a vélemény a brit sajtóban és az elemzői közösségben, hogy a referendumot már az idén megtartják, leghamarabb júniusban, legkésőbb szeptemberben.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák