Hírek > Melyik várost választja a Homatech hulladékfeldolgozó? >

Melyik várost választja a Homatech hulladékfeldolgozó?

2016.02.04 01:01
Új helyszínt keres a Homatech Recycling Zrt. a Százhalombattára tervezett, ám ott a lakosság és a képviselő-testület által sem szívesen látott hulladékfeldolgozójának; az elmúlt néhány napban 19 önkormányzat és telephely-tulajdonos jelezte, hogy szívesen helyet biztosítana a közel 15 milliárd forint értékű beruházásnak.

A Homatech Recycling Zrt. szerdai közleménye szerint a cég szakemberei a következő hetekben a környezetvédelmi, közlekedési, és munkaerőpiaci szempontokat is figyelembe véve döntenek arról, hol épülhet fel a magyarországi gumihulladék-kezelésére hosszú távú megoldást kínáló üzem.

 

A tavaly decemberi Magyar Közlöny szerint a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Homatech Százhalombattán megvalósuló beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A beruházás során emiatt nem kell beszerezni az építészeti-műszaki tervtanács véleményét, nem kell lefolytatni a településképi véleményezési eljárást, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

 

Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere január 29-én jelentette be Facebook-oldalán, hogy akkor sem Százhalombattán épül fel a Homatech Recycling Zrt. tervezett gumifeldolgozó üzeme, ha bebizonyosodik, hogy a beruházás egészségre ártalmatlan. A polgármester bejegyzésében arról is beszámolt, hogy a tervezett gumifeldolgozó üzem döntéshozó tulajdonosával, Csányi Sándorral tárgyalt a kérdésről. Felidézte, hogy Csányi Sándor a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) kérte fel a beruházás felülvizsgálatára.

 

Az üzletember arról tájékoztatta, hogy csak akkor valósítja meg a gumifeldolgozót, ha az az egészségre ártalmatlan, de akkor sem Százhalombattán - írta Vezér Mihály. A cég még tavaly novemberben jelentette be, hogy Százhalombattán várhatóan 2017 májusára felépül a károsanyag-kibocsátással nem járó új üzeme, amely éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék környezetbarát hasznosítására lesz képes.

 

A cég tájékoztatása szerint a körülbelül 50 alkalmazottat foglalkoztató üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra. A gumifeldolgozó létesítésének terve ellen Százhalombattán már tavaly lakossági tiltakozás indult.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák