Hírek > Egyre furcsábban néznek a muszlimokra az USA-ban >

Egyre furcsábban néznek a muszlimokra az USA-ban

2016.02.04 18:50
Az Egyesült Államokban gyarapodik azoknak a tábora - elsősorban a republikánus meggyőződésűek között -, akik az iszlám vallást és a muszlim embereket gyanakvással szemlélik. A Pew közvélemény-kutató intézet felmérést a The Washington Post című napilap közölte csütörtökön, egy nappal azt követően, hogy Barack Obama elnök látogatást tett és beszédet mondott a Baltimore elővárosában lévő mecsetben.
Egyre furcsábban néznek a muszlimokra az USA-ban

A Pew közvélemény-kutató szerint sok amerikai valószínűleg rosszallással figyelte az elnök vizitjét. Ezt a rosszallást fejezte ki - a The Washington Post szerint - Marco Rubio, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa, aki Obamának azt a megjegyzését, miszerint az Egyesült Államokban hátrányosan megkülönböztetik a muszlimokat, úgy minősítette, hogy az elnök egymás ellen akarja kijátszani az amerikaiakat.

 

Szerda este, rögtön a vizit után, mások is bírálták Obama lépését, így például Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltségére pályázó üzletember, aki a Fox televízió egyik esti műsorában azt fejtegette, hogy Amerikának megannyi problémája van, az elnök igazán mehetett volna más helyekre is. Trump hozzátette: Barack Obama valószínűleg "jól érezte magát ott". Ezzel az elnök születési helye és vallása körüli összeesküvési teóriákra célzott.

 

Jeb Bush volt floridai kormányzó, aki ugyancsak pályázik a republikánusok elnökjelöltségére, pozitívan értékelte az elnök látogatását a mecsetben. Azt mondta: bátyja, George W. Bush valószínűleg szintén egyetértene e döntéssel. A 2001. szeptember 11-i terrormerényletek utáni napokban George W. Bush, az Egyesült Államok akkori elnöke látogatást tett a washingtoni iszlám központban, és a többi között azt mondta: a terrorizmusnak semmi köze az iszlámhoz, nem a terrorizmus a muszlim hit igazi arca. Vajon mi az oka, hogy George W. Busht nem illették bírálattal, Barack Obamát viszont most kritizálják?

 

Mi változott az elmúlt 15 évben? - tette fel a kérdést a The Washington Post. Válaszként a Pew intézet felmérését idézte, amely szerint az iszlám ma már egyre több - elsősorban republikánus - amerikainak okoz fejtörést. Míg 2002-ben a republikánusok és függetlenek 47 százaléka állította azt, hogy a muszlimok "nagy része, vagy fele" Amerika-ellenes, ma 63 százalékuk vélekedik így. A The Washington Post szerint ennek ismeretében nem is lehet csodálkozni azon, hogy olyan sokan támogatták Donald Trump javaslatát, miszerint ne engedjenek be az Egyesült Államokba, még látogatóként sem, muszlim vallású embereket.

 

A Pew-felmérés arra is utal, hogy a Republikánus Párt szavazótáborának jelentős része kifejezetten gyanakvó, és azt gondolja, hogy az iszlám vallás erőszakos, ezért szerintük a politikusoknak ki kellene mondaniuk olyan dolgokat is, amelyek az iszlám bírálatának tűnhetnek. A The Washington Post értékelése szerint az amerikaiak nagyon megosztottak e kérdésben. Ennek egyaránt oka lehet a Trump-jelenség, az amerikai sajtó és médiafogyasztási szokások, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezet megjelenése.

Mindig érdekelt a Tőzsde és Forex világa? Több mint 10 éves tapasztalat alapján az egyik leggyakorlatiasabb oktatást most otthonodból nézheted, csak regisztráció szükséges.

És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.
Admiral Markets

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)