Hírek > A válságon csak mosolyognak: Így élnek az orosz gazdagok >

A válságon csak mosolyognak: Így élnek az orosz gazdagok

2016.02.06 08:01
Gazdasági szakemberek sokszor elmondják azt, hogy Oroszországban jelen pillanatban gazdasági válság van. Köszönhető ez az alacsony olajáraknak és az orosz-ukrán konflikutus miatti gazdasági szankcióknak is. Így hát nem csoda, hogy az orosz gazdasági teljesítőképesség botladozik, a rubel egyre jobban veszít értékéből.
A válságon csak mosolyognak: Így élnek az orosz gazdagok

De mit csinálnak az orosz gazdagok? Annak ellenére, hogy Oroszország az elmúlt időszakban immáron több gazdasági válságon is átesett, illetve most is ilyen időszakát éli, az orosz gazdagok azon a véleményen vannak, hogy nem igazán érdemes pénzüket orosz rubelben tartani, így a megszerzett vagyont inkább luxusmárkák termékeibe fektetik. Így hát Oroszországban is a helyzet, mint a világ egyes országaiban: amíg az ipari termelés és az általános fogyasztási cikkek termelése csökken, addig a luxusmárkák eladása virágkorát éli.

 

A Bloomberg elemzései szerint az általános fogyasztási javak vásárlása 10 százalékkal csökkent, azonban egyes luxusmárkákat áruló online webáruházak akár 55 százalékos forgalomemelkedésről is beszámolnak. Ennek értelmében több olyan top-márka is tervezi a moszkvai üzletnyitást, amely eddig nem volt jelen az orosz piacon, sőt azok a márkák, amelyeknek eddig 1 üzletük volt, további üzletnyitásokat terveznek Moszkvában és Oroszország nagyvárosaiban is. Így nem kell csodálkoznunk azon, hogy olyan luxusmárkáknak, mint például a Rolls-Royce az orosz piacon volt a legnagyobb nyereségük a 2015-ös évben.

 

Emellett a Prada ruházati luxusmárka is igen szép eredményeket jelentett Oroszországból. A Rolls Royce mellett a Bentley-nek is kimagasló eladási számai vannak, legújabb hírek szerint a Bentley tavasszal megjelenő SUV-ja iránt már most igen nagy az érdeklődés. A társadalmi szakadékok Oroszországban egyre jobban erősödnek: hivatalos statisztikák alapján az elmúlt év első kilenc hónapjában mintegy 4 millió orosz lakos került a szegénységi küszöb alá.

 

Azok, akiknek némi megtakarított pénzük van, biztonságban szeretnék tudni azt, így kisebb-nagyobb értékű luxustermékekbe fektetnek. Az orosz fizetőeszköz, a rubel szintén komoly nehézségekkel küszködik, hisz az elmúlt időszakban értéke egyre csökken. Egyes esetekben az értékvesztés olyan gyorsasággal történik meg, hogy a luxusmárkák eladói alig tudják követni az árakat. Így sok orosz számára csábítóbb az, hogy pénzét egy komoy értékű órába vagy autóba fektesse, mint a stabilabb dollárba.

 

A gyenge rubel azonban nemcsak a belföldi vásárlóknak kedvez, hisz legújabb hírek szerint igencsak megnőtt azon külföldi - főleg kínai turisták száma - akik luxusbevásárlásaikat immáron az orosz fővárosban végzik.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák