Hírek > Az osztrák határ lezárásának 'dominóhatása' lenne >

Az osztrák határ lezárásának 'dominóhatása' lenne

2016.02.09 20:05
Dominóhatása lenne annak, ha Ausztria lezárná a határait a migránsok előtt, mert egy ilyen forgatókönyv esetében valószínűleg Szlovénia és Horvátország is így járna el, és akkor Szerbiának is lépnie kellene - hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kedden Belgrádban, miután megbeszéléseket folytatott Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel.

A szerb kormányfő megismételte korábbi álláspontját, miszerint Szerbia nem emel kerítést a határain, hozzátette ugyanakkor, hogy a határait meg fogja védeni, és nem engedi meg, hogy a migránsok miatt Szerbia gazdasága károkat szenvedjen. Megemlítette, hogy Ausztria 90 ezer migránst fogadott be, ellátásukra pedig 2 milliárd eurót különített el, de ugyanerre Szerbiának nem lenne kapacitása, azt "nem élné túl" az ország. Kiemelte, hogy az lenne a legjobb, ha átfogó európai uniós megoldás születne, erre viszont a közeljövőben nem sok esélyt lát.

 

Megismételte azt is, hogy Szerbia hajlandó kivenni a részét a migránsok elosztására vonatkozó kvótarendszerből. Sebastian Kurz, az osztrák diplomácia vezetője hangsúlyozta, országa tisztában van azzal, hogy amennyiben idén kevesebb migránst fogadnak be, mint tavaly - 90 ezer helyett csak 37 500-at -, azzal láncreakciót válthatnak ki a nyugat-balkáni migránsútvonal teljes hosszán.

 

Mint fogalmazott, folyamatos kommunikációra van szükség az érintett országokkal, a cél pedig a migránsáradat csökkentése. Szerbián tavaly több mint 600 ezren haladtak át, az idei esztendőben pedig máris meghaladta a 60 ezret az országba érkező migránsok száma.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák