Hírek > Emelkedő inflációs kilátások Romániában >

Emelkedő inflációs kilátások Romániában

2016.02.09 16:10
A Román Nemzeti Bank 0,3 százalékponttal megemelte idei inflációs előrejelzését, az idén 1,4 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számol.

A központi bank vezetősége kedden mutatta be havi inflációs jelentését. Legutóbb novemberben módosították felfelé 0,4 százalékponttal az idei inflációs előrejelzést, 1,1 százalékra. Tavaly decemberben negatív tartományban maradt az éves infláció, amelynek értéke mínusz 0,9 százalék volt. Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója elmondta: arra számítanak, hogy a fogyasztói árindex májusban kerül ismét pozitív tartományba.

 

Még érezteti hatását a tavaly júniustól alkalmazott adócsökkentés, amikor valamennyi élelmiszerre, nem szeszes italra és a közétkeztetésre kiterjesztették a kedvezményes 9 százalékos általános forgalmi adót (áfa) 24 százalék helyett. Ugyanakkor egyes élelmiszerek ára emelkedett a tavalyi utolsó negyedévben amiatt, hogy Romániában gyenge mezőgazdasági év volt a 2015-ös a szárazság miatt - magyarázta Isarescu. Január 1-től az általános áfakulcs is 20 százalékra csökkent, ezért Isarescu arra számít, hogy az év első felében a nem élelmiszerek értékesítése is nő.

 

Tavaly a román kiskereskedelmi forgalom volumene 8,9 százalékkal bővült az előző évihez képest. A jövő évre a román jegybank 3,4 százalékos inflációra számít, ami megközelíti a 2017-re megszabott 1,5-3,5 százalékos célsáv felső határát. A román jegybank pénteken nem módosította az irányadó kamatot, amely 1,75 százalék maradt.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák