Hírek > Újabb német exportrekord: Hol javultak és hol gyengültek a németek? >

Újabb német exportrekord: Hol javultak és hol gyengültek a németek?

2016.02.10 06:01
A német gazdaság a 2015-ös esztendőben - a nem éppen kedvező gazdasági konjunktúra ellenére is - exportrekordot ért el. Statisztikai adatok szerint a német cégek az elmúlt évben mintegy 1200 milliárd euró értékben exportáltak - ez 6,4 százalékos növekedést jelent az előző, 2014-es évhez képest. Azonban néhány ország esetében az export mennyisége csökkent, nézzük meg a legjobb és a leggyengébb export-adatokat, országokra lebontva.
Újabb német exportrekord: Hol javultak és hol gyengültek a németek?

USA - Itt elsősorban a Volkswagen gyengélkedett, a jól ismert károsanyag-kibocsátási botrány miatt. Összességében véve azonban az USA felé történő exportok jelentősége megnőtt, sőt az USA lett a németek legerősebb exportpiaca, Franciaországot több évtized után a második helyre szorítva. Így Németország exportvolumene itt 105 milliárd euróra nőtt - köszönhető ez leginkább az erős és növekedőben lévő amerikai gazdaságnak és a gyengébb európai fizetőeszköznek is.

 

India ma már az ázsiai kontinens gazdasági motorja lett, Kínánál is erősebb gazdasági növekedést produkálva. Így nem csoda hát, hogy az India felé történő német export is mintegy 10 százalékos erősödést mutat. A német cégek mintegy 9 milliárdos forgalma természetesen kevésnek tűnhet a Kínai 63 milliárdhoz képest, azonban gazdasági szakértők azt jósolják, hogy az elkövetkező időben az indiai exportok is jelentősen növekedni fognak.

 

Az Egyesült Királyság talán már az idén kilép az Európai Únióból, azonban ebben a lépésben Brüsszelben nem sokan hisznek, hisz mottójuk szerint: "Nem történhet meg az, aminek egyszerűen nem szabad megtörténnie". Németország szempontjából komoly problémákat okozhatna egy esetleges "Brexit", hisz nem szabad elfelejteni, hogy Nagy Britannia a 2015-ös évben a világ egyik legjobban fejlődő gazdaságával büszkélkedhetett. Ennek megfelelően a szigetország felé irányuló német export is erősödött a műlt évben, mintegy 14 százalélkot javulva. Gazdasági elemzők szerint a német export nagysága elérte a 83 milliárd eurót. Természetesen itt is, mint Amerika esetében az exportot nagymértékben fellendítette a gyengébb euró.

 

Eurozóna. Annak ellenére, hogy az eurozóna déli tagállamai jelentős gazdasági problémmákkal küszködnek, a német export ezen a területen is nőtt. Így az eurózónába történő német export mintegy 5,9 százalékos erősödést mutatott, mintegy 435 milliárd eurós értéket érve el.

 

2015-ben Kína felé csökkent a német exportvolumen - figyelemreméltó az, hogy ez nem történt meg 1997 óta. Itt az exportcsökkenés mintegy 4 százalék. Gazdasági szakemberek a 2016-os évre enyhe növekedést várnak, azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a nehézségek ellenére Kína egyike az 5 legnagyobb német export célországnak.

 

Oroszország. Köszönhetően az orosz gazdasági szankcióknak és politikai problémáknak, itt a német export is jelentősen - talán elmondhatjuk - a legnagyobb mértékben csökkent. A német cégek forgalma Oroszország felé 2015-ben mintegy 25 százalékos csökkenést mutatott, így folytatódott a 2014-es negatív trend. Gazdasági elemzők a német export erősődését itt csak 2017-re várják.

 

Brazília számára talán csak a karnevál hozhat némi enyhülést, hisz az ország gazdasága - átmeneti erősödés után - lefelé haladó pályán van. Szakértők szerint itt elsősorban az egész országot behálózó korrupció és a vezetők hozzá nem értése okozza a gazdasági problémákat. Így habár a német cégek bizakodóak, az export-teljesítmény mégis további csökkenést mutat, mintegy 3 százalékkal. Csakúgy mint Oroszország esetében, a német export döcög a szovjet utódállamok felé is. Moldova, Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán is megérzi az orosz gazdasági szankciókat. Emellett őket is sújtja a magas infláció, valamint hátrányos helyzetbe kerültek a kőolaj árának zuhanása miatt is. Így nem csoda, hogy itt a német export csökkenése akár kétszámjegyű értéket is elérhet.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák