Hírek > Mi lesz az orosz bankokkal ebben a 'vészes helyzetben'? >

Mi lesz az orosz bankokkal ebben a 'vészes helyzetben'?

2016.02.12 01:01
Londoni pénzügyi elemzők szerint a rubel gyorsuló gyengülésének negatív hatásai várhatóan hamarosan megjelennek a recessziótól egyébként is meggyötört orosz bankrendszer tőkerátáiban és hitelminőség-mutatóiban. Egyes citybeli elemzők nem zárják ki, hogy a rubel a 100 rubel/dolláros árfolyamig gyengül.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzése azt valószínűsíti, hogy az orosz bankrendszer nem teljesítő vagy problémássá váló kinnlevőség-állományának aránya a teljes követelésportfólión belül a következő tizenkét hónapban 14-16 százalékra emelkedik a 2015 végére becsült 11 százalékról.

 

A Moody's londoni elemzői hangsúlyozzák: ez az előrejelzésük figyelembe veszi, hogy az orosz bankrendszer problémás kinnlevőség-állományának jelentős részét átstrukturálják, és ez a hányad nincs nyilvántartva nem teljesítő hitelállományként, ami viszont elfedi a probléma tényleges méretét. A problémás banki követelésállomány növekedése várhatóan a bankrendszer nyereségességére is hatást gyakorol, mivel növeli a hitelveszteségre képzett tartalékolás költségeit.

 

A rubel gyengülése emellett akadályozza a jelenleg 11 százalékos orosz jegybanki alapkamat csökkentését, és így magasan tartja a bankközi hitelköltségeket is - hangsúlyozzák a Moody's elemzői. A hitelminősítő szerint várhatóan a rubel gyengülésének járulékos hatásai között lesz az orosz bankok tőkemegfelelési mutatóinak eróziója is, különös tekintettel arra, hogy az orosz bankszektor kinnlevőség-állományának csaknem a harmada devizaalapú hitel, a bankok alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájának fenntartásához szükséges tőkeállományt viszont rendszerint rubelben tartják.

 

A Moody's számítási modellje szerint minden 10 százaléknyi rubelgyengülés 30 bázispontnyi negatív hatást gyakorolhat a bankok tőkemegfelelési rátáira. Tavaly az orosz bankrendszer szektorszintű Tier 1 rátáját az orosz kormány feltőkésítési programja javította. Az idén azonban nem várható a kormány részéről jelentős további tőkeinjekció, mivel a vártnál alacsonyabb olajárak az államháztartási kiadások csökkentését tették szükségessé - áll a Moody's csütörtöki londoni elemzésében. A hitelminősítő ebben a környezetben 2016-ra az orosz hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékos további zsugorodását várja a tavalyi évre becsült 4 százalékos gazdasági visszaesés után.

 

Az utóbbi időben más nagy londoni házak is folyamatosan rontják az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseiket a csökkenő olajárak miatt.

 

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették. A cég nyersanyagpiaci stábjának új előrejelzése szerint azonban a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, és a JP Morgan londoni elemzői emiatt most már 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak az idén.

 

A cég szakértői szerint az ennyire alacsony olajárak környezetében már a gyenge rubel sem javítja jelentősen a költségvetés pozícióit, így az orosz kormánynak végül nagy valószínűséggel kemény kiigazító lépéseket kell majd tennie. A rubel azonban egyes londoni elemzői vélemények szerint még sokkal tovább is gyengülhet. Timothy Ash, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégája csütörtöki elemzésében a 100 rubeles dollárárfolyamot is elképzelhetőnek tartotta. Ash ezt a véleményét egyebek mellett azzal támasztotta alá, hogy az orosz jegybank gyakorlatilag "elengedte" a rubelárfolyamot, és a devizapiaci intervenciót csak a pénzügyi stabilitás borulásával fenyegető helyzetekre tartja fenn. A Nomura vezető londoni elemzője szerint úgy tűnik, hogy az orosz jegybank a gyenge rubelt is a reálgazdasági és a költségvetési kiigazítás eszközeként használja.

 

Timothy Ash szerint emellett "a jelentős, de véges" devizatartalékok megőrzése a Nyugattal vívott geopolitikai küzdelem jelenlegi - és valószínűleg tartós - időszakában elsődleges fontosságú stratégiai célnak tűnik. A Nomura londoni elemzője mindezeken túl kiemeli azt is, hogy az utóbbi öt év átlagában a nyersolaj rubelben számolt hordónkénti világpiaci dollárárfolyama 3 ezer rubel közelében mozgott, így 100 rubeles dollárárfolyam esetén akár 30 dollárig süllyedő átlagos olajár mellett is fenntartható lenne ez a bevételi szint, és ez elejét veheti az orosz államháztartási hiány robbanásszerű növekedésének.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák