Hírek > Ön melyik 50%-ba tartozik? Az európai uniós lakosság alig fele ismeri az európai segélyhívó számot >

Ön melyik 50%-ba tartozik? Az európai uniós lakosság alig fele ismeri az európai segélyhívó számot

2016.02.12 00:33
Friss felmérések szerint az európai uniós lakosságnak még mindig csak alig fele ismeri az életmentésre szolgáló közös európai segélyhívó számot, a 112-t, ezért további erőfeszítésekre van szükség annak megismertetése érdekében - tájékoztatott közleményében az Európai Bizottság csütörtökön.

A 25 éve bevezetett közös segélyhívó napján, február 11-én közzétett közlemény szerint az uniós polgárok 48 százaléka tud a telefonszámról, amely a tagországok mindegyikében hívható, és azonnali bejelentést tesz lehetővé. Lengyelországban ismerik a legtöbben, 83 százalék, a második Luxemburg 80 százalékkal.

 

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa és Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos elmondták, hogy a 112-es hívószám ismerete leginkább a fiatalok számára fontos, akik egyre többet utaznak, dolgoznak és tanulnak más uniós tagállamokban. Ezért az Erasmus+ program segítségével további erőfeszítéseket tesznek a segélyhívó szám megismertetéséért.

 

Az Európai Unió tagországaiban 1991-ben vezették be az ingyenes segélyhívó számot. A kezdeményezéshez EU-n kívüli országok is csatlakoztak, így Izland, Svájc és Törökország. A 25 éves évforduló alkalmából az Európai Bizottság egységes logót készített, valamint ismeretterjesztő és oktatófilmet tett elérhetővé internetes oldalán.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák