Amerikai előválasztás - Dél-Karolinában vitáztak a republikánus politikusok

A dél-karolinai előválasztás előtti utolsó tévévitájukon csaptak össze szombaton a republikánus elnökjelölt-aspiránsok Greenville-ben. Heves és személyeskedésektől korántsem mentes volt a vita.

A szópárbajt ezúttal a CBS televízió szervezte és a munkatársai moderálták. Hat republikánus elnökjelölt-aspiránst hívtak meg: Donald Trumpot, a milliárdos üzletembert, Ted Cruz texasi szenátort, Marco Rubio floridai szenátort, John Kasich ohiói kormányzót, Jeb Bush volt floridai kormányzót és a floridai Ben Carson sebészprofesszort.

 

A politikusok pár nappal azt követően találkoztak, hogy New Hampshire-ben az előválasztásokból 35 százalékos többséggel Trump került ki győztesen, s Kasich sokak meglepetésére a második helyen végzett, a voksok 16 százalékával. A New Hampshire-i előválasztás óta egyébként három elnökjelölt-kandidátus - New Jersey kormányzója, Chris Christie, Virginia volt kormányzója, Jim Gilmore és Carly Fiorina üzletasszony - szállt ki a küzdelemből. A televíziós vita előtt pár órával hunyt el váratlanul Antonin Scalia, a legfelsőbb bíróság egyik igen konzervatív tagja.

 

A gyász és az életút értékelése alkalmat adott a vitázóknak arra, hogy kifejtsék véleményüket arról, vajon Barack Obama elnöknek kellene-e jelölnie új főbírát még az elnökválasztások előtt. Valamennyien egyetértettek abban, hogy a jelöléssel meg kell várni az újonnan választott elnököt, ám ez volt az egyetlen téma, amelyben közös volt az álláspontjuk. A vitában ugyanis nem egyszer olyan élesen támadták egymást - kivált Trump a többieket -, hogy a hangzavarban alig lehetett érteni a mondandót. Trump például "nekiment" Jeb Bushnak, és neki hánytorgatta fel bátyja, George W. Bush elnök iraki invázióját. "Ez egy nagy, kövér hiba volt" - jelentette ki emelt hangon Trump.

 

"George Bush tévedett, mindannyian szoktunk tévedni, de ők hazudtak nekünk, azt mondták, hogy vannak tömegpusztító fegyverek Irakban, de nem voltak" - dörögte Trump. Később Ted Cruz texasi szenátornak ugrott neki: "Miért hazudik, miért hazudik?" - kiabálta, miközben Obama elnök egészségbiztosítási reformjáról volt szó, amelyet Trump szerint Cruz megszavazott. Cruz liberálisnak nevezte Trumpot, és példákat sorolt, amikor az üzletember liberális ügyeket és demokrata párti politikusokat támogatott, például éppen Hillary Clintont. Donald Trump különösen sokat támadta Jeb Busht, de a volt floridai kormányzó nem hagyta magát.

 

"Az országnak olyan vezetőre van szüksége, aki egyesíti a nemzetet, nem megosztja, aki nem fut el a problémák elől, aki nem kért kétszer is csődeljárást maga ellen" - utalt Bush Trump üzleti csődjeire. Trump azonnal visszavágott: "csak azt tettem, amit minden nagy üzletember ebben az országban: a törvényeket a magam javára alkalmazom". A kétórás vitában szokatlanul sok szó esett a külpolitikáról, például mindjárt a vita elején. Oroszországról szólva Jeb Bush azt fejtegette, hogy botorság Moszkvát szövetségesnek tekinteni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban, és bírálta Trumpot Vlagyimir Putyin orosz elnökkel rokonszenvező kijelentéseiért.

 

John Kasich a tiszta beszéd hívének mondta magát a Moszkvával folytatandó párbeszédben, "nem kell ellenségnek kikiáltanunk, kardot rántani és fenyegetődzni, de fegyvert kell adnunk az Ukrajnában a szabadságukért harcolóknak" - mondta. Jeb Bush szerint Moszkva nem lesz Washington szövetségese Szíriában, s a szunnita erőkkel kialakítandó együttműködésre szólított fel, mire Trump félbeszakította, s azt mondta: "de hiszen azt sem tudjuk, kik azok, akiket támogatunk Szíriában". A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázók kifejtették adópolitikai elképzeléseiket, munkahelyteremtési terveiket, és az egészségbiztosításról alkotott nézeteiket.

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Lengyelország ezért épít kerítést a fehérorosz határon

Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát - jelentette be hétfőn Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter.
2021. 08. 24. 08:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Merkel szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben

Németország támogatja, hogy újabb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, ha megpróbálja fegyverként használni Ukrajnával szemben az Északi Áramlat-2 gázvezetéket - jelentette ki Angela Merkel német kancellár vasárnap Kijevben, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón.
2021. 08. 22. 19:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Moszkva mielőbbi tárgyalásokat sürget az afgán konfliktussal kapcsolatban

Önzésükről lemondva komoly tárgyalásba kell kezdeniük az ország leendő átmeneti koalíciós kormányáról az afganisztáni konfliktusban szembenálló feleknek - jelentette ki Zamir Kabulov, az orosz külügyminisztérium második ázsiai osztályának vezetője vasárnap a Rosszija 1 televíziónak.
2021. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Az Egyesült Államok evakuálja a nagykövetség személyzetét

Az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség - még az afgán fővárosban tartózkodó - személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba - jelentette be vasárnap Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában.
2021. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének (ügyvivő) vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.
2021. 08. 15. 16:00
Megosztás:

Megemelkedett a koronavírusos esetek száma Obama születésnapi összejövetele után

A Barack Obama korábbi amerikai elnök hatvanadik születésnapja alkalmából tartott, több száz fős összejövetel után megemelkedett a koronavírusos esetek száma azon a Massachusetts állam partjainál fekvő szigeten, ahol a rendezvényt tartották - jelentette a Breitbart News című amerikai lap brit forrásra hivatkozva.
2021. 08. 15. 03:00
Megosztás:

Moszkvába és Kijevbe látogat Angela Merkel

Az orosz és az ukrán fővárosban tesz hivatalos látogatást a jövő héten Angela Merkel német kancellár - jelentették be pénteken Berlinben.
2021. 08. 14. 15:00
Megosztás: