Hírek > Megélénkülhet-e újra a kockázati hajlandóság? >

Megélénkülhet-e újra a kockázati hajlandóság?

2016.02.16 20:17
A piacok megpróbálnak kicsivel feljebb kapaszkodni azt követően, hogy Mario Draghi hétfői beszéde – amelyben összekötötte a pénzügyi helyzetet (beleértve a kimerült európai bankok állapotát) a gazdasági növekedést és az inflációs célokat fenyegető veszélyekkel – növelte annak esélyét, hogy az EKB erőteljesebb lépéseket tesz a márciusi ülésén. Most már csak az a kérdés, hogy mindez elég lesz-e ahhoz, hogy újra növekedjen a kockázati hajlandóság - az USA-ban a múlt pénteken az S&P500 index kereskedésében megerősödött támaszszint ezt valószínűsíti. Ilyen szempontból kulcsfontosságú szerepe lesz a mai amerikai kereskedésnek.

Az éjszaka folyamán Új-Zéland pénzügyminisztere, Bill English aggodalmát fejezte ki a tejtermelő ágazat hitelezésével kapcsolatban, mivel az alacsony tejárak újabb veszteségek lehetőségét vetítik előre, a konszolidáció csökkentheti az export bevételeket, aminek hatására az új-zélandi dollár is gyengülhet. Az NZD mindig is rendkívül érzékenyen reagált a tejtermelő ágazatot érintő hírekre, ráadásul a deviza az éjszaka publikált gazdasági adatok hatására is gyengült.

 

Az új-zélandi jegybanknak jóval nagyobb játéktér áll rendelkezésére a lazításhoz, mint például az ausztrál jegybanknak – az alacsony forgalmú deviza árfolyama viszont megszenvedheti a kockázatviselési hajlandóság esetleges mérséklődését. Az amerikai dollár kereskedése jelenleg nem igazán mutat semmilyen irányt, és ez várhatóan így marad mindaddig, amíg a piac egyértelmű jeleket nem kap az amerikai gazdaság helyzetének alakulásáról.

 

Devizaárfolyamok élőben ITT.

 

Az EURUSD esetében a legfontosabb támaszszint 1,1050 körül található. A piacok egyre agresszívebben árazzák be a Bank of England év vége felé esetlegesen bekövetkező kamatemelésének valószínűségét. A ma publikált, a várt szinttől enyhén elmaradó fogyasztói árindex nem okozott nagy kárt a fontnak. Az EURGBP a 0,7750 körüli szinten toporog – innen ugyanannyi esélye van az erősödésnek, mint a gyengülésnek.

 

John J. Hardy - Saxo


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák