Hírek > Az olajáreséssel javult az üzleti hangulat Közép-Európában >

Az olajáreséssel javult az üzleti hangulat Közép-Európában

2016.02.16 23:37
A pénzügyi szakemberek körében végzett legfrissebb globális felmérés szerint 2015 utolsó negyedévében Közép- és Kelet-Európában javult az üzleti hangulat, szemben a világ többi részével, ahol a bizalom erősen csökkent.
Az olajáreséssel javult az üzleti hangulat Közép-Európában

A térségről még így is borús képet fest az ACCA, a Pénzügyi és Számviteli Szakemberek Nemzetközi Szervezete és az IMA, az üzleti könyvvizsgálók szervezete által végzett, a 2015. év végi globális gazdasági körülményeket vizsgáló kutatás (Global Economic Conditions Survey), annak ellenére, hogy az előző negyedévhez képest viszonylagos javulás mutatható ki. A térséghez tartozó válaszadók 40%-a kevésbé bizakodó a kilátásokat illetően, mint három hónappal korábban. Az előző negyedévben (2015 Q3) ez a szám még jóval magasabb, 55% volt.

 

A vállalkozások közel fele (46%) jelentett bevételcsökkenést 2015 negyedik negyedévében. A jelentés szerint a közép-európai gazdaságok, elsősorban Lengyelország és Csehország, profitáltak az olajár csökkenéséből, amely alacsonyan tartotta az inflációt és laza monetáris politikát engedett a jegybankok számára. Globális viszonylatban a vállalkozásokat leginkább a csökkenő bevételek aggasztották. A vállalkozások nem csupán bevételcsökkenésről, hanem a finanszírozáshoz való nehezebb hozzáférési lehetőségekről számoltak be. A vállalkozások fele csökkentette dolgozói számát vagy létszámstopot vezetett be, 40%-uk visszafogta beruházási terveit 2015 harmadik negyedévéhez képest.

 

A feltörekvő gazdaságokban a bizalom különösen gyenge maradt. A kínai gazdaság lassulása a világ többi részén is kihatott az üzleti bizalomra, és súlyos problémákat okozott más nagy feltörekvő gazdaságokban, különösen azokban, amelyek Brazíliához és Oroszországhoz hasonlóan a termékexportra támaszkodnak. Mivel az olaj ára továbbra is esik, az energia árának csökkenésére viszonylag jól felkészült termelők, mint például Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek, gyengébb növekedéssel szembesülnek, mivel kormányaik a pénzügyek rendbetételére koncentrálnak. A térség válaszadóinak 60%-a számolt be a beruházások és a foglalkoztatás csökkentéséről.

 

Az OECD gazdaságok vállalkozásai optimistábbak. A legtöbb fejlett gazdaság nettó energiaimportőr, így hasznot húz az olajár csökkenésből. Az Egyesült Államok gazdasága továbbra is viszonylag jól teljesít, annak ellenére, hogy az utolsó negyedévben az erősödő amerikai dollár és a kilátásba helyezett kamatemelés aláaknázta az üzleti bizalmat. Az eurózóna könyvelhette el a legjelentősebb javulást az üzleti bizalom terén, mivel a valutaövezet rövidtávú felbomlásának kockázata a legutóbbi görög mentőcsomagot követően távolabbra került. Továbbra is problémát jelentenek a növekvő költségek, melyekkel kapcsolatban a vállalkozások 40%-a aggodalmát fejezi ki.

 

Míg a nyersanyagárak csökkentek, a világ számos részén, különösen Ázsiában és Afrikában a vállalatoknak továbbra is szembe kell nézniük a gyorsan emelkedő bérekkel. “A globális vállalatok többségénél jelentkező kockázatok listája aggasztóan hosszú. Nem meglepő, hogy sokan közülük a tőke és a foglalkoztatási beruházások visszafogásával már reagáltak a csökkenő lehetőségekre, ami azonban a globális gazdaság további lassulását eredményezi. Ehhez adódik a tény, hogy sok kormány kiadáscsökkentésre kényszerül, mindez pedig aggodalomra ad okot” – mondta Faye Chua, az ACCA Business Insight vezetője. A felmérés arra is rámutatott, hogy a globális növekedést övező aggodalmak ellenére a vállalkozások nem várnak jelentősebb lépéseket a kormányok részéről.

 

Az utolsó negyedévben a kormányzati kiadások a valaha mért legalacsonyabb szintre estek. Könnyen lehet, hogy a kiadásaikat az áruszektor bevételeiből finanszírozni igyekvő kormányok, mint például Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Brazília, Oroszország és Malajzia kormányai a nadrágszíj összehúzására kényszerülnek. A karibi térség, Közép- és Dél-Amerika és a Közel-Kelet, valamint Nyugat-Európa legtöbb vállalkozása kiadáscsökkentésre készült fel.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák